Finska juniorlejonen i oväntad 'snusskandal'

Foto: YLE
HOCKEY

Finlands JVM-lag har hamnat mitt i en oväntad miniskandal – på grund av en snusprilla.

– Det är fullständigt förbjudet, dundrar förbundsordföranden Kalervo Kummola till MTV Sport.

Det var under gårdagens match mot Ryssland som finska tv-bolaget Yle filmade inne i det finska omklädningsrummet under en periodpaus.

Så långt inget kontroversiellt – om det inte hade varit för att kameran fångade backen Joni Tuulola, 19, när han tryckte upp en prilla lössnus under överläppen.

Snusning är nämligen förbjudet inom finländsk ishockey. Ett förbud som visserligen inte efterlevts i någon större utsträckning, men som avgående hockeyordföranden Kalervo Kummola ämnar skärpa till. Framöver kan det till och med bli förbjudet att snusa på läktarplats.

Efter att filmen på Joni Tuulola fått spridning på sociala medier satte Kummola ner foten mot snuset ännu en gång.

”Tar det på mitt konto”

– Det är fullständigt förbjudet. Jag tillåter inte snusande under några som helst omständigheter. Vad kunde det ha för positiva sidor? Inga alls!, säger han till MTV.

På dagens träning fick även förbundskaptenen för de finska juniorlejonen, Jukka Jalonen, kliva in i snusdebatten. Han tog på sig skulden för snusskandalen.

– Jag tar det här på mitt konto. Vi behandlade inte det inför turneringen, så det blev lämnat lite vind för våg. Men nu är det åtgärdat, säger Jalonen till Ilta-Sanomat och avslutar:

– Det är nu förbjudet att använda snus under våra gemensamma tillställningar. Detta om detta, nu koncentrerar vi oss på spelet.

Återstår att se om nikotinförbudet gör de finska spelarna mer koncentrerade eller en aning grinigare.