KLART: Montén tar över Juniorkronorna

HOCKEY

Juniorkronorna lämnade VM utan medalj och med en avgående förbundskapten.

Nu står det klart att det är Linköpings assisterande tränare Tomas Montén som tar över.

– Verkligen ett drömjobb, det är så det känns nu, säger 38-åringen.

Rikard Grönborg ledde Juniorkronorna under fem år, men lämnade uppdraget som förbundskapten efter fjärdeplatsen i JVM i Finland – han och lagets andra raka medaljmiss.

Sportbladets uppgifter pekade redan direkt efter mästerskapet mot Linköpings assisterande tränare Tomas Montén, 38.

Idag blev det officiellt att han tar över.

– Det blir en häftig och spännande utmaning. Verkligen ett drömjobb, det är så det känns nu. Men det var en svår process att välja om jag skulle fortsätta i Linköping eller hoppa på detta, säger han.

"Något som jag aldrig gjort"

Vad avgjorde?

– Någonstans handlar det om att detta är något som jag aldrig gjort tidigare. Visst, jag har varit med på VM, men aldrig som huvudansvarig. Att vara förbundskapten är något stort och en häftig grej. JVM är en sådan fantastisk turnering och intresset har exploderat här i Sverige de senaste fyra-fem åren.

Montén var assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg under de två JVM-turneringar före den i år och har en tio lång tränarkarriär på elitnivå bakom sig. Har har coachat SHL-spelare i såväl Djurgården, Timrå och nu Linköping.

En erfarenhet han tar med sig till folkkära och omskrivna Juniorkronorna.

"Prio ett, ta ut optimala laget"

De har två raka fjärdeplatser nu. Tidigt att säga nu kanske, men vad hoppas du kunna uträtta med laget?

– Jag var med i Toronto när vi blev fyra och i Malmö när vi blev tvåa och vet att det handlar om så otroligt små marginaler. Prio ett för mig är att ta ut det optimala laget och göra en ordentlig kartläggning fram till mästerskapet.

Men lite drömmar har du väl?

– Haha, jo, alla som åker till JVM är ju där för att vinna. Att få spela om medaljerna borta i Montreal hade varit häftigt och det kommer nog att vara något man drömmer om några gånger när man lägger sig på kudden under den här resans gång. Sedan får du fråga mig igen i november. Då kommer jag ha satt mig mer in i allt.

Montén kommer att lämna Linköping efter den pågående säsongen och byta jobb i maj. Klubben har under en tid vetat att tränaren ska lämna och har redan börjat leta efter en ersättare till nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM