Glädjebeskedet: Kan ta ut bästa laget

Juniorkronorna ser ut att få med alla stjärnor till JVM

Foto: BILDBYRÅN
Rasmus Dahlin (Frölunda), Joel Eriksson Ek (Färjestad) och Oliver Kylington (Stockton Heat), kan bli nyckelspelare för Juniorkronorna.
HOCKEY

Mindre än två veckor kvar till JVM-truppen ska presenteras.

Och i dagsläget har landslagsledningen tillgång till alla de bästa spelarna:

– Det är riktig bingo för oss och vi behöver också i stort sett alla duktiga spelare för att vara med och konkurrera, säger assisterande förbundskaptenen Anders Johansson.

Den 5 december presenterar förbundskapten Tomas Montén bruttotruppen till junior-VM som avgörs i Montreal och Toronto. Premiären spelas som vanligt den 26 december.

Just nu befinner sig Montén i Nordamerika för att på plats studera några av spelarna där som är aktuella för en plats i truppen.

Montén ska se matcher med backtrion Oliver Kylington, Jacob Moverare och Gustav Bouramann.

Glädjande för landslagsledningen är att det inte finns några skador och att ingen spelare kan stoppas på grund av NHL-spel. Jacob Larsson kom tillbaka från Anaheim för några veckor sedan.

”Bingo för oss”

Nu är även Minnesotas Joel Eriksson Ek tillbaka i Färjestad, han gjorde sin första match i går och gjorde också mål direkt:

– Joel är givetvis en viktig spelare för oss, det är inget att hymla om. Det är riktig bingo för oss att alla ser ut att vara tillgängliga. Vi har inte samma källa av spelare att ösa ur som Ryssland, Kanada och USA: Vi behöver i stort sett alla duktiga spelare för att konkurrera, säger Anders Johansson.

De senaste åren har landslagsledningen fått vänta i det sista med besked från svenska juniorer som tillhört NHL-organisationer. För tre år sedan var det Elias Lindholm och Filip Forsberg. Året efter var det André Burakovsky och förra året William Nylander.

Imponerad av Dahlin

Nu finns inte den oron och Sverige ser ut att få ett starkt lag till årets turnering.

– Undviker vi bara skador är vi i den situationen att alla är tillgängliga. Tidigare år har det varit mer på mållinjen när det gäller vissa spelare, säger Johansson.

Han är den som har hand om backarna och han har precis som alla andra imponerats av 16-årige Rasmus Dahlin:

– Jag har sett honom tre matcher med Frölunda och är lika imponerad som alla andra. Det är fantastiskt kul och bra för svensk hockey att det poppar upp så här tidigt utvecklade spelare som klarar av att spela SHL. Honom följer vi givetvis noga, säger Anders Johansson.

FAKTA

Tiden fram till JVM

5 december: Bruttotruppen presenteras. Den består av 26 spelare, inklusive tre målvakter.

14 december: Truppen samlas på Arlanda

15 december: Truppen flyger över till Nordamerika för träningsläger.

19 december: Träningsmatch mot Slovakien (i Cornwall)

22: december: Träningsmatch mot Ryssland (i Kingston)

25 december: Den slutgiltiga truppen anmäls

26: december: Premiärmatch mot Danmark i Montreal

Sveriges grupp (Montreal)

Sverige

Finland

Tjeckien

Schweiz

Danmark