”Inte samma utan särbegåvningarna”

JVM-stjärnan om diagnoserna och påhoppen: Varit en låg väg

Foto: Bildbyrån
Juniorkronornas Linus Söderström berättar om uppväxten med Asperger och ADHD
HOCKEY

I vinter kan Linus Söderström bli en svensk nyckelspelare i junior-VM.

Inför turneringen berättar 20-åringen nu om uppväxten med Asperger och ADHD.

– Det har varit en lång väg och tuffa saker på vägen som bromsat upp en lite, säger målvakten till TV4.

Under förra årets JVM fick tilltänkte tredjemålvakten Linus Söderström ta över spaden och imponerade stort. Nu kämpar 19-åringen med Brynäs Felix Sandström om att få vakta kassen igen när Sverige ska jaga medaljer i Kanada.

”Ska inte säga tufft liv”

Inför turneringen berättar Söderström för TV4 om kampen han fört utanför isen under uppväxten. Som sjuåring fick hockeytalangen diagnoserna Asperger och ADHD, något som inneburit flera prövningar.

– Det har varit, jag ska inte säga ett tufft liv jag har haft ett underbart liv med en underbar familj och föräldrar som alltid stöttat mig, men det har varit en lång väg. När jag var liten hade jag problem att sitta still klassrummet och vara fokuserad på lektionerna. Trean var sista året jag gick i så kallad ”normal skola”, säger målvakten till tv-kanalen.

Som tioåring flyttades Söderström till en specialskola med mindre elevgrupper. Det innebar utökade resurser och ett större lugn som även gynnade hans utveckling på isen. 19-åringen beskriver att han varken hade varit samma person eller hockeyspelare utan sin särbegåvningar och hjälpen från de nya lärarna att lära sig hantera dem på rätt sätt.

”Klart man tog illa upp”

Men det var inte alla som var lika förstående.

– Det har varit många gånger folk sagt väldigt många såna saker. Någon kom och sa något som att ”du är helt CP i huvudet din jävla Asperger-dumskalle”. Klart man tog illa upp för jag var den jag var, det fanns inget jag kunde göra åt det. Det fanns många sekvenser och dagar i tonåren och ungdomsåren då jag inte mådde bra.

Nu kan Linus Söderström ändå se tillbaka på år som inte bara format honom som person utan även som hockeyspelare. Så pass lyckosamt dessutom att 19-åringen, just nu utlånad från Djurgården till Vita Hästen, kan bli en nyckelspelare för Sverige i kommande JVM.

– Det har varit en lång väg och tuffa saker på vägen som bromsat upp en lite men i slutändan när jag är på isen och det kommer ett skott, det älskar jag. Det är det som drivit mig och jag hoppas att folk, om de gillar något, att de fortsätter med det och har kul och aldrig ger upp.

FAKTA

SÅ SPELAS JVM

JVM avgörs 26 december 2015 till 5 januari 2016.

Matcherna i spelas i arenorna Helsinki Ice Hall, Helsingfors, och Hartwall Arena, Helsingfors.

Grupp A:

Kanada, Sverige, USA, Danmark, Schweiz

Grupp B:

Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Finland, Vitryssland

Sveriges spelschema i gruppspelet:

Lördag 26 december:

15:00 Schweiz – Sverige

Måndag 28 december:

15:00 Sverige – USA

Onsdag 30 december:

15:00 Sverige – Danmark

Torsdag 31 december:

19:00 Kanada – Sverige

Lördag 2 januari 2016:

13:00 Kvartsfinal 1

15:00 kvartsfinal 2

17:00 Kvartsfinal 3

19:00 Kvartsfinal 4

Måndag 4 januari 2016:

15:00 Semifinal 1

19:00 Semifinal 2

Tisdag 5 januari 2016:

15:00 Bronsmatch

19:30 Final