Talangerna som förenas av tragedier

Adam Ollas Mattsson och Lukas Vejdemo om sorgen och vänskapen: ”Har verkligen funnits där för varandra”

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
”hockeyn har varit extremt viktig” Adam Ollas Mattsson (till vänster) och Lukas Vejdemo känner varandra väl både på och utanför isen. Nu ska de spela junior-VM i Helsingfors tillsammans.
HOCKEY

Sedan fyra år tillbaka är de lagkamrater i Djurgården och har etablerat sig i SHL.

Nu ska 19-åringarna Lukas Vejdemo och Adam Ollas Mattsson spela junior-VM tillsammans.

Men det är inte bara ishockeyn som förenar dem.

Både två har gått igenom en familjetragedi då deras mammor hastigt slets ifrån dem.

– Jag var bara 13 år och gick igenom det värsta som kan hända, speciellt när man är så ung, berättar Lukas.

Varken Adam Ollas Mattsson eller Lukas Vejdemo var självskrivna namn i JVM-laget. Men när förbundskapten Rikard Grönborg presenterade sin trupp fanns de med.

Båda två har kvalificerat sig genom övertygande spel med Djurgården. Adam etablerade sig i SHL redan förra säsongen. För Lukas har det stora genombrottet kommit den här hösten.

Tillsammans med Markus Ljungh och Robin Alvarez har han bildat Djurgårdens hetaste kedja.

– Helt klart har det gått över förväntan. Jag är väldigt nöjd med första halvan av säsongen. Målet var att ta en plats, men jag har fått väldigt stort förtroende och även producerat en del, säger Vejdemo, som spelat samtliga 27 matcher och svarat för 11 poäng.

– Att det gått så bra i Djurgården har också öppnat dörrar för att komma med till JVM. Det har alltid varit en dröm och det är jäkligt häftigt att bli uttagen i den här truppen, fortsätter han.

Mamman blev 39 år

Raketkarriärer och succé på isen. Samtidigt har Lukas Vejdemo och Adam Ollas Mattsson på varsitt håll upplevt en ofattbar sorg som också skapat starka band mellan de två lagkamraterna.

Sportbladet har redan berättat om Adams mamma Elisabeth, som den 25 augusti 2012 förlorade kampen mot cancern. Bara 39 år ung.

– Då hade hon haft levercancer i tre år. Mamma hade bröstcancer innan jag föddes och sedan blev det en återkoppling. Det var väldigt tufft att få höra om det. Hon försökte gå på alla matcher fast hon var sjuk. Jag kommer ihåg den sista matchen hon gick på, då var hon där med rullator. Hon gjorde verkligen allt hon kunde för att stötta och var väldigt intresserad, har Adam berättat.

Som en hyllning spelar Adam i tröja nummer 73 i Djurgården, som är Elisabeths födelseår.

Tre år tidigare hade Lukas Vejdemo hastigt förlorat sin mamma Ann-Charlotte. Hon hade precis fyllt 50 år. Lukas var bara 13 år.

– Allt hände så plötsligt. Det var en sen augustikväll och jag hade precis kommit hem från en träning. Vi käkade middag och plötsligt mådde mamma väldigt dåligt. Hon gick och spydde och sedan gick det väldigt snabbt. Hon svimmade av i huset, sedan kom ambulansen för sent och de fick inte liv i mamma igen. Det var en hjärtinfarkt som bara slog till.

Roland hade mist sin hustru. Lukas och syster Rebecca hade förlorat sin mor.

Hur kommer man igenom ett sånt trauma?

– Jag var bara 13 år och gick igenom det värsta som kan hända, speciellt när man är så ung. Men jag hade min pappa nära mig. Han och även syrran har betytt oerhört mycket. Vi hjälpte varandra. Sedan är jag jäkligt glad att jag hade hockeyn som jag kunde gå till och släppa tankarna lite. Bara umgås med kompisarna och göra något jag tyckte var jäkligt roligt. Att jag hade hockeyn var extremt viktigt.

”Gäller att inte ge upp”

När Adam Ollas Mattsson tre år senare gick igenom ett liknande trauma fanns Lukas där som ett stöd:

– Första året är det jobbigast och när jag hörde vad som hade hänt med Adams mamma både skrev jag och pratade med honom direkt. Då hade jag gått igenom den allra tuffaste perioden och det gäller att inte ge upp.

– Ja, vi har verkligen funnits där för varandra, säger Adam och fortsätter:

– Lukas och jag fungerar riktigt bra tillsammans och kan prata om allt. Det som har hänt har gjort att vi har kommit varandra väldigt nära. Man vill finnas där för Lukas vad det än är och han känner nog samma sak för mig.

Både Lukas och Adams pappor planerar att åka till JVM i Helsingfors. Lukas har också hittat sitt sätt att ha kontakt med sin mamma:

– För mig har det varit lätt att gå till graven och ta lite tid med henne. Där vet jag att jag är med henne.

Har du varit där sedan JVM-truppen presenterades?

– Jadå, jag har varit där en gång och pratade lite med henne.

Berättade du att du var uttagen?

– Ja. Jag var så ung när hon gick bort, hon trodde nog mer att jag spelade som en kul grej, men nu har det gått så bra också. Jag tror hon följer mig någonstans uppifrån.

Det här är Adam och Lukas

Namn: Adam Ollas Mattsson. Ålder: 19. Position: Back. Klubb: Djurgården. Moderklubb: Värmdö HC. Draftad: Av Calgary Flames 2014, i den sjätte rundan som spelare 175 totalt.

■ ■ ■

Namn: Lukas Vejdemo. Ålder: 19. Position: Forward. Klubb: Djurgården. Moderklubb: SDE (Stocksund/Danderyd/Enebyberg). Draftad: Av Montreal Canadiens 2015, i tredje rundan som spelare 87 totalt.

Abrahamsson om Sveriges matcher i JVM-gruppspelet

Lördag 26/12: Schweiz–Sverige. En premiär som Juniorkronorna bara ska vinna. Visst, det har varit några jämna matcher mot Schweiz de senaste åren, men den här gången känns det svenska laget ett par nummer större. Inte minst då fixstjärnan Kevin Fiala saknas i den schweiziska truppen.

Måndag 28/12: Sverige–USA. Här blir det betydligt tuffare. Mardrömsmotståndaren USA som vi inte vunnit mot i JVM-sammanhang sedan 1996. Nu väntar ett nytt möte med ett namnkunnigt amerikanskt lag. Juniorkronorna behöver med största sannolikhet vinna.

Onsdag 30/12: Sverige–Danmark. Danmark gick överraskande till kvartsfinal för ett år sedan. Men danskarna utan storstjärnan Nikolaj Ehlers ska vara en munsbit för Sverige.

Torsdag 31/12: Kanada–Sverige. En match som mycket väl kan handla om gruppsegern. Kanada är regerande mästare och favorit till segern även den här gången. Men Juniorkronorna har slagit Kanada i gruppspel tidigare och har stora möjligheter att göra det igen.

Mästerskapet avgörs i Helsingfors. Datum för kvartsfinal, semifinal och final/bronsmatch är den 2, 4 och 5 januari.