”Måste ha skett någon kemisk reaktion”

Foto: SVT OCH LINUS NORBERG
Efter nätkaoset väljer nu JVM-arrangören att byta ut nätet i målburarna.
HOCKEY

JVM ville fräscha upp med snygga nät av NHL-standard.

Men det slutade med fiasko.

– Det måste ha skett någon konstig kemisk reaktion, säger Tom Kivimäki, vd för Helsinki Ice Hall.

Sverige föll med 6-7 i JVM-genrepet mot Kanada efter en stark upphämtning från 1-5 till 6-6. Men eftersnacket handlade om målburarnas nät.

– Pinsamt, en riktig arrangörsmiss. Man kanske har sett sånt här någon enstaka gång, men nu kändes det som att allt gick rakt igenom. Jag hoppas verkligen att organisationen fixar det här till nästa match, sa förbundskapten Rikard Grönborg efter matchen.

”De skrattade mest”

Men den svenska landslagsledningen verkar ha lugnat ned sig gällande målnäten.

– Jag har pratat med lagledningarna för Sverige och Kanada. Det var ingen större dramatik, de skrattade mest och sa att de inte varit med om något liknande. Men det här borde givetvis inte hända över huvud taget, säger JVM:s generalsekreterare Timo Bäckman till finska tidningen Ilta-Sanomat.

Tom Kivimäki, vd Helsinki Ice Hall, berättar för tidningen att de hade bytt ut målnäten på matchdagen. De näten som IFK Helsingfors vanligtvis använder i Helsinki Ice Hall hade plockats bort och ersatts av "NHL-nät”.

– Av någon konstig anledning har de blivit elastiska och gett efter vid hårda skott. Pucken gick alltså igenom nätmaskorna tre gånger, men näten är helt intakta. Varför det skett vet vi inte. Jag har aldrig sett något liknande och jag har arbetet med ishockey i 20 år, säger Kivimäki.

”Mer som en säck”

Ilta-Sanomat: Varför bytte ni nät?

– Man använder sådana nät i internationella matcher. De är mer tajta och klippta enligt en viss form. I vår liga är nätet mer som en säck som man bara lägger på och där finns det mer tomrum. NHL-nätet är elegantare.

– Det måste ha skett någon konstig kemisk reaktion. Änderna på nätets nylontråd bränns fast så att de inte ska gå sönder, men av någon anledning skedde detta nu.

Tagit bort NHL-näten

Fiaskot i genrepet gör att arrangören ska återvända till de gamla näten under JVM.

– Som tur är inträffade problemet i den här träningsmatchen. Vi använde alltså nya nät av NHL-standard som vi nu har bytt bort under natten. Nu har vi tagit tillbaka de näten som HIFK använder vanligtvis, säger Timo Bäckman till Ilta-Sanomat.