Är redo för guld

Abrahamsson: För mig är det karaktär och mognad – laget är tillräckligt bra för att vinna

Foto: PETER WIXTRÖM
Nu börjar resan I dag inleder Sverige guldjakten i Junior-VM mot Schweiz. Sportbladets Hans Abrahamsson tror på guld men höjer ett varningens finger för att hamna i ett tufft läge redan i kvartsfinalen – om Sverige inte vinner sin grupp.
HOCKEY

Vi vet egentligen bara två saker:

Juniorkronorna är tillräckligt bra för guld.

Men: den här turneringen kan ta slut redan i kvartsfinalen, utan att det kan kallas ett fiasko.

I dag inleds i alla fall resan.

Hans Abrahamsson.

Klockan 15 i dag släpps pucken i Helsingfors ishall, till vardags hemmaarena för IFK Helsingfors. Sverige mot Schweiz. Elva dagar senare avgörs finalen i mäktiga, och redan utsålda, Hartwall Arena.

Är Juniorkronorna ett av lagen?

Ja, en hel del talar faktiskt för det.

Men frågetecknen är definitivt fler nu än då truppen presenterades. På ett sätt är det också skönt. Det finns väldigt få spikraka resor mot ett guld, det har vi sett många exempel på. För min del får det gärna hacka lite på vägen bara man snabbt lyckas göra de rätta korrigeringarna och komma ut starkare på andra sidan.

Genrepet mot Kanada visade två saker. Sverige har en vass offensiv med många skickliga och kreativa spelare. Alla förutsättningar finns för att göra många mål, inte minst i power play.

Defensivt såg det stundtals bedrövligt ut. Positivt var ändå att det var individuella misstag snarare än någon kollektiv kollaps.

Osäkert kort inför premiären

De är lättare att rätta till än rena systemfel. Vi kan bara hoppas att det var en reaktion efter det svaga motståndet i de två första träningsmatcherna mot Danmark och Slovakien.

Målvaktsduon Felix Sandström och Linus Söderström känns stark.

Nu fick Söderström en tuff resan mot Kanada, samtidigt som Sandström inte stått någon träningsmatch på grund av småskavanker.

Jag tror fortfarande att vi har ett av turneringens absolut bästa målvaktspar.

Sebastian Aho var något av en nyckelspelare på backsidan. Nu försvann han innan turneringen ens hann börja. En annan offensiv nyckelback, Gustav Forsling, är också ett osäkert kort inför premiären.

Att våra två främsta offensiva backar, Aho och Forsling, missar turneringen är givetvis ett skräckscenario.

Sedan tycker jag att förbundskapten Rikard Grönborg gått bort sig i laguttagningen. Jag kan absolut köpa att det inte fanns plats för Oliver Kylington och Robin Kovacs i den stentuffa konkurrensen. Men att inte Rasmus Andersson och (framför allt) Lukas Vejdemo finns med känns direkt felaktigt.

Upp till bevis på JVM-scenen

Samtidigt måste man ha respekt för att Grönborgs beslut. Han har följt de här spelarna under många år och varit ute på mängder av turneringar och träningsläger. Han har fått en bra bild av vad spelarna tillför – både på och utanför isen – och vet vad de går för i internationell atmosfär.

Och det är precis vad en JVM-turnering handlar om.

Offensivt finns det två toppkedjor av högsta klass med en handfull potentiella matchvinnare. Inte minst William Nylander. Det går liksom inte att komma runt hans namn.

Utan tvekan en av de mest begåvade spelare vi har fått fram. Definitivt en spelare som kan vara skillnaden mellan guld eller ingen medalj alls.

Det har satts frågetecken för hans ledaregenskaper. Jag är en av dem som har tvivlat och är fortfarande inte riktigt säker.

Men sättet William Nylander har hanterat det senaste året imponerar.

Han har fått vänta längre än de flesta på samma begåvningsnivå för att få sin NHL-chans. Under tiden har han kört på i AHL och låtit spelet och poängen tala. Han toppade AHL:s poängliga när han reste till Helsingfors.

För mig tyder det på karaktär och mognad. Nu är det upp till bevis – även på JVM-scenen.

Till sist: Juniorkronorna har hamnat i en stentuff grupp. Med största sannolikhet måste de komma före Kanada eller USA i gruppspelet för att undvika Ryssland eller Finland redan i kvartsfinal. Och då pratar vi möten som på förhand kan klassas som 50/50-lägen att gå vidare till semifinal. Så tuff är konkurrensen.

1 av 4
William Nylander blir en nyckelspelare.

Abrahamssons JVM-tips

1 Sverige

Ett tips mer med hjärtat än med hjärnan, det är bara att erkänna. Men det känns oerhört jämnt mellan de fem toppnationerna, och jag sticker ut hakan och tippar guld för Sverige. Inte minst har Juniorkronorna väldigt många (elva) spelare som var med förra året och den erfarenheten blir förhoppningsvis avgörande. Dessutom har vi (Aho undantaget) tillgång till alla våra bästa spelare.

2 Kanada

Får klara sig utan stjärnor som Aaron Ekblad, Sam Bennet och inte minst Connor McDavid. Men de regerande mästarna har som vanligt ett väldigt bra lag och jag räknar till tolv draftade spelare i första rundan. Vad som talar mot Kanada är att de floppat rejält i de två senaste turneringarna på europeisk mark.

3 USA

USA är som vanligt bra men också som vanligt svårbedömt. Har tillhört favoriterna de senaste åren men har åkt ut i kvartsfinal två år i rad efter guldet i Ufa. Har återigen ett på pappret väldigt skickligt lag, trots att man saknar namn som Jack Eichel och Dylan Larkin. Men Auston Matthews är på på plats och är givetvis den största stjärnan i hela turneringen.

4 Ryssland

Ett till stora delar nytt lag. Bara fyra spelare var med för ett år sedan. Tidigare har det varit lite antingen eller med ryssarna, men sedan Förbundskapten Bragin kom in har Ryssland presterat på en väldigt hög nivå under många år. Laget har inte missat medalj sedan 2010.

5 Finland

Ifrågasatte Hannu Jortikka är borta och populäre och skicklige Jukka Jalonen har tagit över. Håller defensiven blir hemmanationen definitivt att räkna med. Offensiv spets finns det hur mycket som helst av. Inte minst i 98:orna Jesse Puljujärvi och Patrik Laine. Men jag är inte så säker på att hemmaplan och ett upphaussat lag är faktorer som talar för en finsk succé.

Outsider: Tjeckien

Spelade final på U18-VM med den här årgången och tjeckisk juniorhockey har sakta blivit bättre efter en rejäl dipp under 2000-talet. Tjeckien har några riktigt intressanta forwards i framför allt Pavel Zacha. Men utan både David Pastrnak och Jakub Vrana tror jag inte det räcker till någon medalj.