JVM:s största stjärna redo sänka Sverige

”Han är verkligen speciell”

Auston Matthews, 18.
HOCKEY

HELSINGFORS. Han är junior-VM:s största stjärna.

Nu ska Auston Matthews, 18, sänka Sverige:

– Han är verkligen s­peciell, säger USA:s förbundskapten Ron Wilson.

Ron Wilson, 60, har lite att jämföra med. Först en framgångsrik spelarkarriär och sedan början av 1990-talet har han coachat NHL-lag. När han får frågor om Auston Matthews strömmar superlativen:

– Han är en speciell spelare och jag är glad att jag får en chans att arbeta med ­honom. Han är verkligen speciell, upprepar Wilson.

Auston Matthews är inte bara den störste stjärnan, han är också den mest ­påpassade spelaren i hela turneringen.

”Klarar inte av det”

När USA hade tränat färdigt i går var beskedet att Matthews inte skulle komma ut i den mixade zonen för några intervjuer. I stället för att prata med Matthews fick vi prata om honom med andra spelare och tränare.

– Auston har storleken och samtidigt farten. Han spelar i hög fart hela tiden. Många gånger stoppar motståndarna honom med oschysta medel utan åtgärd, men han jobbar på utan att gnälla. Det är aldrig något gnäll i båset utan han är alltid redo för nästa byte när det är dags. Han kan spela nästan direkt igen, säger Ron Wilson och fortsätter:

– Jag vet inte hur många minuter han spelade senast mot Kanada, troligtvis 21 till 22 minuter, men känslan är att han kan spela upp mot 30 minuter och att han bara skulle bli bättre. Men de andra killarna han spelar med skulle inte klara av det. Så han får nöja sig med 21–22 minuter och ge sitt bästa då och när han gör det är han väldigt, väldigt bra.

Valde bort USA

Auston Matthews är född i San Francisco, men uppväxt i Arizona. Pappa är amerikan medan mamman är från Mexiko. Matthews har för övrigt även ett mexikanskt medborgarskap.

Han är född några dagar för sent på året, annars hade han valts redan i draften 2015. Då hade han med största sannolikhet gått som nummer två efter Connor McDavid, men före en ­annan amerikansk super­talang, Buffalos Jack Eichel.

Och när det gäller stjärnstatus och hajp nämns Auston Matthews i samma andetag som förra årets stora JVM-stjärna, Connor McDavid. Att Matthews går som nummer ett i sommarens draft är lika självklart som att McDavid gjorde det ett år tidigare.

Inför den här säsongen valde Matthews överraskande att skriva kontrakt med schweiziska storklubben Zürich, i stället för att spela i någon av de nord­amerikanska juniorligorna. I tuff konkurrens mot seniorer har den 188 centimeter långe centern snittat över en poäng per match.

– Lite förvånad blev jag kanske över att han valde Schweiz. Det var ett ovanligt steg för att vara en junior i Nordamerika. Men han ville det och det var nog rätt drag av honom, säger lagkamraten Sonny Milano.

Ingen specialbevakning

Spel i Schweiz har gjort Matthews till en ännu bättre spelare, enligt Milano:

– Man kan se att han är mer av ett proffs nu. Han passar bättre, tävlar hårdare på träning, skjuter hårdare och har också blivit starkare. Han är en än mer komplett spelare. Du kan se att spel i Europa har gjort h­onom till en mer komplett spelare, säger Milano.

Den stora frågan är hur Juniorkronorna ska få stopp på Auston Matthews:

– Det får vi se. Men att ha specialbevakning på h­onom är inget vi har diskuterat, s­äger förbundskapten ­Rikard Grönborg.

Hans Abrahamsson