”Sverige var INTE det bästa laget...”

HOCKEY

HELSINGFORS. Ingen ska komma och säga att Sverige var bästa laget.

Men ibland räcker det med ett stort hjärta, ett formidabelt målvaktsspel och en iskall 17-åring.

Juniorkronorna hade Linus Söderström och Alexander Nylander.

Hans Abrahamsson.

Först: Det är otroligt starkt att vinna mot ett riktigt bra USA, en motståndare vi inte slagit i juniorsammanhang på 20 år. Sverige radade dessutom upp sin 34:e raka seger i gruppspel under junior-VM.

Med det sagt var det här en match som USA vinner åtta gånger av tio. Även om Sveriges bästa period var under de tio sista minuterna, då vi växte in i matchen.

Efter två perioder kändes det som en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma. Efter tre perioden kändes det på något sätt logiskt att Sverige vann. Utan utdelning sinade också energin för USA samtidigt växte Juniorkronorna av samma anledning.

Utan Linus Söderström hade det aldrig gått, men att ha en målvakt som står på huvudet händer ibland. Nu var det Sveriges tur. Förra årets JVM-målvakt svarade för några helt otroliga räddningar, inte minst i andra perioden.

Han var stor, lugn och tät.

Konstant tryck

Under långa stunder var det konstant tryck i den svenska zonen. Juniorkronorna försvarade sig och just det gjorde man väldigt bra.

USA var lite hetare redan från start, inte minst i power play där Sverige skapade väldigt lite och USA väldigt mycket.

Sverige hade några sekvenser i den första perioden i samband med USA:s två utvisningar, i övrigt var det för tunt.

Inför matchen efterlyste jag spelare som klev fram nu när William Nylander inte kan spela. Förstakedjan med Holmström, Lindblom och Kempe trampade under långa stunder vatten.

Ska vi gå långt i den här turneringen måste vi ha en förstakedja som leder laget. Som kan flytta upp spelet i anfallszonen. Jag förväntar mig mer av den trion.

Fler måste tänka och framför allt agera som Alexander Nylander:

– Kul med JVM och speciellt att möta de här lite bättre lagen som USA, de matcherna är de roligaste att spela, sa han i den mixade zonen.

Under matchen hade han med eftertryck visat han menade.

Andra perioden började med ett maratonbyte från USA:s förstakedja djupt ner i svensk zon.

Vi behövde någon som kunde bryta mönstret.

”Mini-Nyllet” klev fram

Vem?

Det blev truppens yngsta spelare. Alexander Nylander drog först upp anfallet, åkte sig fri, fick tillbaka pucken – och sedan…

Med en läcker dragning grundmurades Alex Nedeljkovic innan han med en backhand monterade upp pucken i nättaket.

Så j-ä-k-l-a snyggt. Klass rakt igenom.

Förändrade det matchbilden?

Inte direkt.

Sverige fortsatte att ta korkade utvisningar. USA fortsatte att rada upp chanser.

Linus Söderström fortsatte att rädda.

Så såg det ut även efter 1-0–målet.

Lugnt och kontrollerat

Skotten efter två perioder var 16–39.

Visst, skott och spelövertag är ibland kosmetika. Klart matchbilden påverkades av Sveriges tidiga mål i den andra perioden. USA jagade en kvittering och många av skotten kom i power play efter alla svenska utvisningar.

Men en sån här match vinner vi nog bara en gång turneringen, det vågar jag skriva. Och vi kommer definitivt att möta likvärdigt motstånd längre fram. Så spelmässigt, framför allt offensivt, måste laget lyfta ett snäpp.

Den här kvällen tillhörde framför allt Linus Söderström och Alexander Nylander. Samt ett väldigt uppoffrande spel i box play från krigare som William Lagesson, Andreas Englund, Christoffer Ehn och ohyggligt smarte Jakob Forsbacka Karlsson.

För att nämna några.

ARTIKELN HANDLAR OM