Landslagsläkaren om Nylanders skada

”Kan inte utesluta att han är på is i morgon”

Foto: Anna Tärnhuvud
Det var i premiären som Nylander fick utgå skadad.
HOCKEY

HELSINGFORS. William Nylander känner sig fortsatt bättre.

Den svenske JVM-forwarden kan snart vara tillbaka i träning igen.

– Jag kan inte utesluta att han är på is i morgon, säger landslagsläkare PA Bergsten.

Det var i premiären mot Schweiz som 19-årige Nylander tacklades av Chris Egli. Den schweiziske forwarden fick matchstraff och stängdes senare  av i tre matcher.

För William Nylander var det färdigspelat och han har varken tränat eller spelat sedan dess.

Den svenska ledningen har mörkat det mesta runt Nylanders status, bland annat om det handlar om en hjärnskakning. Men det har ändå varit försiktig positivt från läkarhåll som gett signaler om att William Nylander kan komma at spela längre fram i turneringen.

”Kan inte utesluta det...”

Det svenska laget är helt ledigt från träning i dag och på en pressträff på hotellet gav läkaren PA Bergsten senaste nytt om statusen på Nylander.

– Jag har egentligen inget nytt. Det går framåt enligt den planering vi har. Han mår efter omständigheterna bra. Vi har ingen isträning i dag så det är inte aktuell i dag.

Kan han vara på is i morgon?

– Jag kan inte utesluta att han är på is i morgon.

Kan han genomföra någon annan form av träning i dag?

– Jag vill inte prata om vad vi gör. Han kan göra annat men jag säger inte vad vi gör. Vi kan säga att allt går som det ska med hans rehabilitering av sin skada, säger PA Bergsten.

LÄS MER: Här knockas Nylander (se klipp från SVT).

■ ■ ■

Sveriges återstående matcher i gruppspelet:

Onsdag 30/12 14.30: Danmark (TV 12).

Torsdag 31/12 18.30: Kanada (TV 12).

FAKTA

EFTER EN HJÄRNSKAKNING – SEX TRAPPSTEG FÖR COMEBACK

Steg 1: Hjärnvila. Initialt ska idrottaren vila helt från både fysisk och psykisk anspänning – »hjärnvila«. Detta begrepp betonar vikten av minskad stress på hjärnan, en stress som uppkommer vid såväl psykisk som fysisk belastning. Hjärnvilan pågår fram till dess att alla symtom har försvunnit. Följaktligen innebär detta att man ska avstå från exempelvis tv-tittande, datorarbete, läxläsning och liknande hjärnpåfrestningar.

I steg 1 ska all fysisk aktivitet som ger en pulsstegring undvikas. Lugna promenader är dock tillåtna.

Steg 2: Lätt aerob träning. Sådan träning påbörjas när idrottaren varit besvärsfri i 24 timmar. Det är lämpligt att använda en ergometercykel, som ger en bra överblick av träningens intensitet, då belastningen lätt kan beräknas och justeras. Idrottaren bör anpassa ansträngningsgraden till maximalt 12 på en 20-gradig Borgskala, vilket innebär träning utan känsla av mjölksyra.

Steg 3: Grenspecifik individuell träning. Joggning, skridskoåkning och liknande grenspecifik träning kan ingå i detta steg. Intensitet och mängd anpassas efter individens »normala« kapacitet.

Steg 4: Grenspecifik träning utan kroppskontakt. Teknikövningar tillsammans med laget, med full fysisk belastning.

Steg 5: Grenspecifik träning med full kroppskontakt. Kroppstacklingar inom ishockey och nickningar inom fotboll tillåts i steg 5.

Steg 6: Återgång till match och tävling.

Sammanställning: Johannes Hägglund

Källa: En rapport, ”Hjärnskakning och idrott - nya riktlinjer för handläggning”, Skriven av bland andra Yelverton Tegner.