”Vi ska störa dem och spela hårt”

Nyårsmötet med Kanada gäller ingenting – men matchen lär bli allt annat än avslagen

HOCKEY

HELSINGFORS. Slovakien i kvartsfinal. Men först väntar ett annorlunda nyårsmöte med Kanada.

En match som Sverige inte behöver vinna – däremot se till att inte drabbas av några skador.

– Man vet aldrig vad som kommer att ske när man möter Kanada, säger forwarden Adrian Kempe.

Sverige vann mot Danmark och Finland vann mot Slovakien. Något som betyder att det redan är klart att Juniorkronorna ställs mot Slovakien i lördagens kvartsfinal.

Men först väntar den sista gruppspelsmatchen mot Kanada i dag på nyårsafton. En match som rent tabellmässigt inte gäller något för Sverige och troligtvis inte heller för Kanada.

Däremot blir det en match med en hel del prestige.

– Det blir en fysisk match, det såg vi redan i träningsmatchen mot dem. Vi ska spela vårt spel och spela hårt och det kommer förmodligen de också att göra, säger Adrian Kempe.

Målvakten extra utsatt

Den av Felix Sandström eller Linus Söderström som står mot Kanada får räkna med en hel del uppvaktning.

– Så spelar Kanada i varje match, så absolut får vi vara förberedda på att de ska försöka störa målvakten. Vi ska störa deras målvakt också och vi ska spela hårt framför eget mål, säger Kempe.

Mötet med Kanada på nyårsafton blir extra speciellt eftersom lagen kan mötas igen i semifinal.

– Vi ska gå ut och sätta oss i en position där Kanada känner att de inte trivs med att möta oss. Att vi skaffar oss ett bra läge inför fortsättningen är viktigt så vi kommer gå för fullt, säger Axel Holmström.

Handlar det om att markera revir?

– Ja, man vill alltid sätta sig i position där de känner att ”fan Sverige är bra och jobbigt att möta”. Kanada ska känna sig obekväma med att möta oss. Det är känslan vi vill skapa i den här matchen.

”En match utan dess like”

Att vila några spelare i den sista gruppspelsmatchen är inte aktuellt, enligt förbundskapten Rikard Grönborg.

– Vi ska spela med det lag vi har. För oss känns det som om slutspelet börjar nu. Det blir en slutspelsmatch utan dess like mot Kanada. Vi ska förbereda oss på bästa sätt.

Är du orolig för att ni ska drabbas av några skador?

– Nej, du kan bli skadad när du går över gatan också, man kan inte tänka i de banorna, säger Grönborg.

Sverige Kanada startar 19.00 ikväll och sänds i TV12

Betydelselös match? Glöm det, i kväll handlar det om att...

...undvika skador. Det lär smälla mot Kanada, det gör det alltid. Inte mindre nu med tanke på att lagen kan stöta på varandra i semifinal. Att försöka undvika skador är snudd på omöjligt, men det gäller att försöka vara så smart det bara går i farliga situationer.

...vila spelare med småskavanker. Med William Nylander skadad har inte Sverige så många spelare att laborera med. Men att en back vilar funkar definitivt. Eventuellt också en forward. Att spela med elva forwards, exempelvis tre centrar och fyra ytterforwardspar.

...utnyttja att det är högklassigt motstånd. Med träningsmatcher inräknade har Sverige spelat sex matcher. Egentligen har bara två varit mot riktigt tufft motstånd (Kanada i träningsmatch och USA i gruppen). Det här är ett perfekt tillfälle att få upp fart och intensitet inför kvartsfinalen.

...matcha kvartsfinalmålvakten. Som matchningen har sett ut ska den målvakt som står mot Kanada också vara den som är tänkt att spela kvartsfinalen. Det lär bli Linus Söderström och eftersom han vilade mot Danmark behöver han den här matchen för att inte få för långt uppehåll.