Sandström redo: ”Står jättegärna”

Söderström osäker - men Sandström redo för kvartsfinalen

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Söderström lämnade isen i slutet av matchen mot Kanada - nu kan Sandström få chansen i kvartsfinalen.
HOCKEY

HELSINGFORS. Linus Söderström klev av mot Kanada. Nu är han ett frågetecken inför kvartsfinalen.

Men Felix Sandström är redo:

– Får jag chansen ska jag gå in och ta den, säger Brynäsmålvakten.

Linus Söderström har högst räddningsprocent av samtliga målvakter som har spelat flera matcher i turneringen. Felix Sandström höll nollan mot Danmark och i de fyra minuter han fick mot Kanada på nyårsafton.

Sandström fick hoppa in sedan Linus Söderström valde att lämna isen med skadekänning. Söderström fanns inte med på gårdagens frivilliga träning och är ett frågetecken inför kvartsfinalen:

– Det var en försiktighetsåtgärd från Linus sida att kliva av mot Kanada, det handlade om en överansträngning. Linus tar hand om sin kropp i dag (i går) och vad som gäller får jag veta av vårt medicinska team på matchdag. Baserat på det tar vi det beslut vem som ska stå, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

”Jag står jättegärna”

Hur ser du på målvaktssituationen?

– Att det känns väldigt bra. Både Linus och Felix har spelat väldigt bra i de matcher de har fått och verkligen gett oss chansen att vinna. Det känns solitt.

Om Linus Söderström inte kan stå kvartsfinalen öppnar det dörren för Felix Sandström.

– Synd för Linus om han nu missar kvartsfinalen på grund av något, men jag är redo att spela. Jag står jättegärna mot Slovakien, säger Felix Sandström.

Med en bra insats i dag mot Slovakien kan Sandström ta över rollen som förstemålvakt i de avslutande matcherna:

– Ja, precis. Gör jag det bra och de tror på mig får jag chansen igen. Vårt mål är att vinna guldet och alla gör vad de kan för att nå dit. Jag ska definitivt visa att jag vill bidra.

”Vill spela mycket”

Ingen prestationsångest?

– Nej, får jag stå ska jag bara gå ut och ha kul.

Felix Sandström har bara startat en enda match sedan den 10 december, mot Danmark i gruppspelet.

– Klart man vill spela mycket. Samtidigt är det en del med målvaktsbiten, att man i perioder får spela mindre. Det är något man måste lära sig att hantera och ändå gå in och leverera.

  Sverige möter Slovakien på lördag 15.00 – matchen sänds på SVT2.

FAKTA

Målvaktsturerna:

18 december: Danmark

Första träningsmatchen och tredjemålvakten Erik Källgren får förtroendet. Han håller nollan och Sverige vinner enkelt med 5–0.

21 december: Slovakien

Dags för Linus Söderström som länge har en lugn match och håller nollan. Men på 45 sekunder gör Slovakien tre mål. Sverige vinner till slut med 6–3.

23 december: Kanada

En match som Felix Sandström ska stå, men han drabbas av magproblem och Söderström får chansen igen. Kanada går ifrån till 5–1 och Söderström byts ut i slutet av andra perioden. In kommer Erik Källgren.

26 december: Schweiz

Linus Söderström står JVM-premiären, som Juniorkronorna vinner med klara 8–3.

28 december: USA

På nytt är det Söderström och han svarar för en riktigt bra match. USA skjuter 46 skott, men Söderström räddar allt när Sverige vinner med 1–0.

30 december: Danmark

Nu får Felix Sandström göra JVM-debut. För övrigt hans första match sedan han stor för Brynäs mot Karlskrona den 10 december. Sandström får en lugn match och Sverige vinner enkelt med 5–0.

31 december: Kanada

Söderström är tillbaka och gör på nytt en bra match. Men med fyra minuter kvar ber han själv om att få byta. Det handlar om en överansträngning, enligt Sportbladets uppgifter i ljumskarna. Felix Sandström kommer in och håller nollan.