”Vårt mål är att vinna, sagt det hela tiden”

Juniorkronorna gillar att gå in som guldfavorit

1 av 2
HOCKEY

HELSINGFORS. Juniorkronorna målas upp som guldfavorit inför slutspelet.

Och de svenska spelarna gör ingenting för att tona ner för­väntningarna.

Tvärtom.

– Jag tror alla, även de utanför laget, känner att vi verkligen är guldfavoriter i den här turneringen, säger forwarden Rasmus Asplund.

Återigen har Juniorkronorna gått rent i sitt gruppspel. Fyra matcher gav fyra segrar och senaste förlusten i ett JVM kom 2006. I dag väntar kvartsfinal mot Slovakien.

Segern mot Kanada i den av­slutande gruppspelsmatchen var ytterligare ett styrkebesked:

– Vi ville visa för alla att vi är här för att vinna guld och det tycker jag vi gör på ett fantastiskt bra sätt. 5–2 mot Kanada är ett tydligt budskap till övriga lag, säger Rasmus Asplund.

Experterna tror på Sverige

Många har imponerats av det svenska laget under inledningen av turneringen. Bland utländska journa­lister och experter målas Sverige upp som den stora guldfavoriten.

Ett favoritskap som spelarna gärna tar:

– Vårt mål är att vinna guldet, det har vi sagt hela tiden och det gäller fort­farande, säger målvakten Felix Sandström.

– Guldfavoriter tycker jag vi var innan turneringen också. I alla fall hade jag den känslan. Jag vet vilken grupp vi är och vilket lag vi har, det har vi också visat, inte minst mot Kanada och USA, säger Asplund.

”Inspirerande att ha press”

Inte heller Adrian Kempe har något emot att Sverige målas upp som guldfavorit:

– Bara kul om många tror på oss, det är alltid inspirerande att ha press på sig.

Men nu inleds slutspelet och det är nu som det svenska laget måste växa ytterligare en nivå.

– Klart det är bra att vara bra i gruppspelet, men nu är det slutspel och då gäller det att vara bäst. Det var vi inte förra året men det ser bra ut nu, säger Adrian Kempe.

Forwarden Anton Karlsson gör sin tredje JVM-turnering. Han hyllar stämningen i laget och lyfter fram den som en tung orsak till att Juniorkronorna ska gå hela vägen.

– Känslan i laget är fantastisk och vi har kommit ihop hur bra som helst. Alla är med på samma spår och det är ingen som faller ur ramen.

Rasmus Asplund är inne på samma linje:

– Det är svårt att med ord beskriva känslan vi har i laget. Alla jobbar för varandra och det är alltid laget som sätts före allt annat.

AJ, AJ, AJ – SNÄLLA, LÅT INTE DET HÄR HÄNDA MOT SLOVAK...IGEN!

JUNIOR-VM 2015

Sverige hade förlorat semifinalen mot Ryssland, och ställdes mot Slovakien i bronsmatchen. En motståndare vi hade åtta raka segrar emot i JVM-sammanhang. Men Slovakien blixtstartade och gick upp till 2–0. Sverige både reducerade och kvitterade. Men när Julius Bergman drog på sig ett matchstraff, gjorde Slovakien 3–2. Till slut blev det 4–2.

OS 2010

Sveriges stjärnspäckade lag tillhörde favoriterna till guldet i Vancouver-OS. Det tog slut redan i kvartsfinalen. Mot Slovakien. Ett dunderfiasko.

– De var försiktiga och passiva, sa förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson om Slovakien inför matchen.

När 60 minuter var spelat hade Slovakien vunnit med 4–3 och Tre Kronor var utslaget. Slovakien gjorde två snabba mål i inledningen av den andra perioden och sedan kom Tre Kronor aldrig ikapp.

VM 2002

VM på hemmaplan för Sverige, slutspelet avgjordes i Göteborg. Sverige hade kanske inget stjärnlag men var ändå favorit i semifinalen mot Slovakien. Det slutade med förlust efter straffar där Richard Lintner var den stora hjälten. I stället för guldmatch mot Ryssland blev det spel om bronset mot Finland. Hur det gick för Slovakien? De vann finalen och ett historiskt VM-guld, deras första och hittills enda. Inte blev det bättre av att vi förlorade mot Slovakien även i ”mellanomgången”.