Så ska den finska supertrion knäckas

• Ligga nära • Irritera • Matcha Englund hårt

Foto: Foto: AFP
se upp, sverige Jesse Puljujärvi (mitten) firar ett av sina fem mål i JVM tillsammans med Sebastian Aho och Patrik Laine. De fruktade kedjekamraterna har gjort 15 av Finlands 29 mål i turneringen.
HOCKEY

helsingfors. Nyckeln till seger: stoppa ALP-kedjan.

Axel Holmström har sagt att lagkapten Andreas Englund ska käka upp Finlands superkedja:

– Ja, det siktar jag på att göra, säger Englund själv.

Tillsammans har de gjort 38 poäng på de fem första matcherna i turneringen och är det självklara hotet mot en svensk seger i dag. Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi bildar den så kallade ALP-kedjan.

I lördags hade forwarden Axel Holmström ett förslag på hur Sverige skulle stoppa den fruktade trion:

– Vi skickar ut Englund så får han käka upp dem.

Ett förslag som defensivexperten Englund köper fullt ut.

”Ska stänga ner dem”

– Absolut. Det siktar jag på att göra. Jag tar det som en komplimang från Holmström. Det är tre bra spelare men vi ska se till att stänga ner dem. Visst kan det bli att jag får en hel del istid mot de här tre, men vi har många bra backar som kan göra samma jobb, säger Juniorkronornas lagkapten.

Andreas Englund har redan stött på Patrik Laine i två matcher med Djurgården tidigare under säsongen. I Champions Hockey League mötte Djurgården Laines klubb Tappara.

– Jag vet vad han kan göra och vad han går för. Det är absolut en fördel att jag har mött honom tidigare, säger Englund.

Problem med humöret

Laine svarade för två mål i matcherna mot Djurgården, men någon överdriven respekt har inte Englund för den talangfulle högerskytten:

– Det är som med alla bra spelare, det gäller att ligga nära och inte ge dem något utrymme.

Patrik Laine har under junioråren haft problem med sitt humör. I Finland har han ibland betraktats som något av ett problembarn. Något Englund är fullt medveten om:

– Ja, jag vet att han lätt kan bli frustrerad. Ligger vi nära hela tiden så att han inte får sitt spel att fungera kommer han säkert bli frustrerad och det kommer gynna oss.

Fyra nycklar till svensk seger

1. Ha mycket puck!

Sveriges styrka i JVM har varit att man haft mycket puckinnehav och att man gjort det svårt för motståndarnas stjärnor att ha långa anfall. Det ska man fortsätta med mot Finland. Speciellt ska man ha kontroll på att Laine, Aho, Puljujärvi inte får dominera i Sveriges zon.

2. Hög forechecking!

Ja, Hartwall är en större arena än Helsingfors Ishall, där Sverige spelat sina matcher hittills. Det gör att Sveriges presspel, hög forechecking, blir lite svårare att utföra till perfektion. Men Sverige har bra fart och måste ligga på de finska backarna. Snabba puckerövringar i offensiv zon gör att man får målchanser. Sånt behöver vi.

3. Inga dumma utvisningar!

Ja, konstigt nog är Sverige det mest utvisade laget i JVM. Helt galet. Och det funkar inte mot lag som Finland. Bjuder man på tre powerplay för Finland kommer hemmanationen göra mål och det går inte. Ta inga dumma utvisningar – ska vara lagböter på sådana i semin.

4. Skjut, skjut, skjut!

Finland har släppt in 18 mål i JVM. Det är nästan lika mycket som Danmark. Man har ingen bra målvakt. Varken Veini Vehvilainen eller Kaapo Kähkönen har imponerat. Lägg pucken på mål – en floskel, jag vet. Men den stämmer så bra i semifinalen.