Syndabocken stöttas av Canucks-spelarna

Sedin & Co tar Virtanen i försvar

1 av 2 | Foto: AP
HOCKEY

Vancouver Canucks Jake Virtanen hängdes ut som ett offer-lamm efter Kanadas uttåg i JVM-kvartsfinalen mot Finland.

När den finsk-kanadensiske talangen nu återvänder till sin NHL-klubb har han i alla fall välbehövligt stöd från spelarna, lovar bland andra Daniel Sedin.

Foto: AP
Daniel Sedin.

I Kanada är hockeyn religion. Och man tar den på väldigt stort allvar – oavsett om det är juniorer på isen eller fullvuxna.

När fjolårsmästarna åkte ut redan i kvartsfinalen mot hemmanationen var domen inte nådig mot spelarna, och det var särskilt en tonåring som fick det hetast om öronen.

Jake Virtanen hade nämligen en mardrömsturnering och fick bara ihop en assist på fem matcher. 19-åringen väntades ta en ledande roll i laget men blev den som tog flest utvisningar av samtliga.

Ödesdigra utvisningar

Sex av hans tio tvåminutare kom i lördagens förlust och när Virtanen, som även har ett finländskt pass och det finska lejonet tatuerat på armen, drog på sig både en slashing och tripping i samma situation blev det ödesdigert och Finland avgjorde till 6–5.

På söndagen prydde en deppig Virtanen framsidan av sportsektionen i tidningen Vancouver Province med rubriken ”Goat-medal winner” – bara ett exempel på det stora missnöjet.

Vancouvers NHL-lag stöttar däremot Virtanen som gjort 19 matcher med Canucks den här säsongen.

– Allt är inte regnbågar och fjärilar, du vinner och du förlorar. Men att folk klandrar Jake är galet. Det är en sport. Den här motgången kommer göra honom bättre. Han jobbade hårt och gjorde sitt bästa och en utvisning förändrar inte det, säger forwarden Alexandre Burrows.

Daniel Sedin:

– Andra länder på junior-VM blir bättre och bättre, Kanada hade det tufft. Vi kommer stötta Jake när han kommer tillbaka.

”Som du svikit ditt land”

En som verkligen kan känna igen sig i Virtanens kläder är 20-årige centern Bo Horvat, som beskylldes efter Kanadas förlust i bronsmatchen mot Ryssland 2014.

– I den åldern och det läget känns det som du har svikit ditt land. Jake är en stark kille mentalt och han kommer studsa tillbaka från det här, säger Horvat.

Canucks-coachen Willie Desjardins ser fram emot att ha Virtanen tillbaka i truppen.

– Kanadensiska fansen är så passionerade, de tar förluster väldigt hård, precis som spelarna. Jake var inte anledningen att de förlorade turneringen. Vi vill ha honom tillbaka, han är en stor och stark spelare och hans spelstil passar bättre mot proffs.

Läsarna reagerade

Vancouver Province lade senare under söndagen ut en artikel med sina egna läsares reaktioner på sin tidningssida.

”Jag har aldrig skrivit till en redaktör förut men jag blev chockad att se hur ni degraderade och förnedrade Jake i dag”.

”Ni borde skämmas över er själva”.

”Killen är bara 19 år, för Guds skull!”