Grönborg lämnar – de uppges ta över

HOCKEY

HELSINGFORS. Rikard Grönborg gör sitt sista junior-VM.

Enligt Sportbladets uppgifter blir det Tomas Montén, 38, och Anders Johansson som leder Juniorkronorna de kommande åren.

– Jag förstår att det spekuleras, men jag har fullt fokus på Linköping, säger Montén.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Rikard Grönborg.

Från och med nästa säsong tar Rikard Grönborg, 47, över Tre Kronor. Corren var först med uppgifterna att Tomas Montén kan bli ny förbundskapten för Juniorkronorna.

Enligt Sportbladets uppgifter är det redan klart att Montén tar över.

Enligt samma uppgifter blir assisterande förbundskapten Anders Johansson, 54, kvar i ledarstaben tillsammans med Montén. Den nya konstellationen kommer att presenteras inom kort.

Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt svarar så här på frågan om när en ny förbundskapten för Juniorkronorna ska presenteras:

– Vi kommer att gå ut med vem det blir i mitten av januari.

”Det är din tolkning”

Det talar för att det redan är klart?

– Så kan det vara, men det är din tolkning, säger Boustedt.

Tomas Montén duckar på frågan om han tar över Juniorkronorna:

– Jag hade mest kontakt med förbundet inför denna säsongen då jag valde att gå till LHC istället. Men vi har lite kontakt hela tiden eftersom jag jobbat åt dom tidigare. Men mer än så är det inte just nu.

Trots sin ringa ålder har Tomas Montén en synnerligen gedigen bakgrund. Han har varit tränare under hela 2000-talet och de tio senaste åren på absolut elitnivå. Montén har varit huvudtränare i SHL med både Djurgården och Timrå.

Har rätt att bryta kontraktet

De senaste tre säsongerna har han tränat Linköping. Först J20-laget och den här säsongen som assisterande för a-laget. Montén har ett treårskontrakt med Linköping, men har rätt att bryta det efter den här säsongen:

– Det stämmer, men den optionen har ju även LHC, säger han.

Tomas Montén har också varit assisterande tränare för Juniorkronorna i de två turneringarna före den här. Då har han jobbat tillsammans med Anders Johansson som varit Rikard Grönborgs närmaste man under sex år. Enligt vad Sportbladet erfar fortsätter Johansson i ledarstaben.

Johansson och Montén jobbade tillsammans som assisterande till Rikard Grönborg under både JVM-turneringen i Malmö 2014 och i Toronto 2015.