Ett uselt och pinsamt slut

Ingen stolthet. Ingen heder. Ingenting.

HOCKEY

HELSINGFORS. Utan medalj igen efter en ny pinsam bronsmatch.

Rikard Grönborg fick sämsta tänkbara avslutning.

Hur summerar vi hans tre år som förbundskapten?

Godkänt? Inte mer. Då är jag snäll.

Bronsmatchen blev precis som förra året en plågsam historia.

Ingen stolthet. Ingen heder. Ingenting.

Felix Sandström gjorde sin första JVM-match mot kvalificerat motstånd. Han lämnades åt vargarna.

Tyckte uppriktigt synd om 18-årige Sandström. Så lämnar man inte ut en målvakt. Inte under några omständigheter.

USA kunde finåka till bronset. Sverige fisåkte, alibimarkerade, pinchade, sket i att backchecka.

Juniorkronorna skämde ut sig och det var smärtsamt att se.

Förlorade bronsmatcher i ett JVM är normalt inget jag blir upprörd över. Men de två senaste årens insatser får till och med mig att känna att något är rejält fel. Och det hoppas jag verkligen att även högsta landslagsledningen känner och går till botten med hur det kan se ut så här.

Jag lämnar det så.

Grönborg får möjligen godkänt

För hur det än är tog den här turneringen slut redan i går.

Spelare och ledare måste göra personbästa för att Sverige över huvud taget ska ha en möjlighet att slåss om guldet.

Både mot Ryssland i semifinalen för ett år sedan och mot Finland i måndags har inte det svenska laget varit i närheten av något personbästa.

Visst kan det betyda en hel del att ha den bästa offensiva backen (Aho) och bästa forwarden (W Nylander) borta. Gör samma jämförelse med övriga lag och ni förstår att de hade varit rejäla avbräck.

Det går alltid att hitta förklaringar och försöka leta ursäkter.  Sanningen är att Sverige, i den här turneringen, har haft ett lag som var tillräckligt bra för att vinna mot Finland.

Rikard Grönborg lämnar nu för att ta över Tre Kronor. Hans facit är ett silver, och två fjärdeplatser. Det är givetvis inte mer än möjligtvis godkänt.

Efter totalt sex år som huvudansvarig för juniorlandslagen, tre år med Juniorkronorna och lika många år med Småkronorna, har Grönborg fortfarande inte vunnit något.

Hans cv får en svart fläck

Han har både VM-guld och JVM-guld som assisterande men det är ingen vinnarcoach som nu tar över Tre Kronor.

Att han som huvudansvarig inte fått Juniorkronorna att prestera som mest i de avslutande matcherna är odiskutabelt. Grönborgs cv har fått en rejäl svart fläck, inget snack om saken. Han var inte ens nära att få igång sitt lag till den här matchen. Och det såg inte direkt ut som hans lag spelade för sin coach i hans sista match.

Något säger mig också att för ett juniorlandslag är det oerhört viktigt med en erfaren, meriterad och rutinerad tränare. Någon som kan skapa lugn. Få unga, orutinerade och överambitiösa spelare att prestera på max i skarpt läge.

Jag tänker på namn som Jukka Jalonen i Finland och Valerij Bragin i Ryssland. Nu blir det Tomas Montén, 38, som tar över. Montén har å andra sidan varit tränare så länge att han känns som en 50-åring.

97-kullen känns svagare

Därmed kommer vi naturligt in på framtiden.

Turneringen är över för svensk del och det är dags att blicka framåt. Nästa år är JVM tillbaka i Kanada, precis som för ett år sedan avgörs turneringen i Montreal och Toronto. En hel del kommer givetvis hända fram till dess. Vad vi redan nu kan konstatera är att Sverige inte blir någon guldfavorit i den turneringen.

Visserligen har vi åtta spelare i den här truppen som kan vara med då, men generellt känns 97-kullen som en något svagare årgång. Det lär bli en hel del underåriga med och att vinna i Kanada på liten rink blir oerhört tufft.

Å andra sidan sa vi samma sak inför turneringen 2012 i Calgary. Då slutade det med första guldet på 31 år.

Det gäller att hitta ljusglimtar en dag som denna.