Finland vann JVM efter superdrama

HOCKEY

Helsingfors/Stockholm. Dubbla underlägen och en käftsmäll i slutsekunderna.

Men Finland reste sig och vann JVM-guld efter en förlängningsrysare.

Stor hjälte blev William Nylanders lagkamrat Kasperi Kapanen.

– Efter målet minns jag inte mycket, säger han till Sportbladet.

Ja, det var inget dåligt finaldrama som Hartwall Arena bjöds på i kväll. Hemmalaget fick en uppförsbacke omgående när Vladislav Kamenev direktsköt in 1-0 bakom Kaapo Kähkönen i hemmamålet, till synes billigt, efter bara 4,50 spelat.

Det var bud på fler mål åt båda hållen i både första och andra perioden men storspel av Kähkönen och ryske målvakten Alexander Georgiev höll nere siffrorna till slutperioden.

”Superkedjan vaknade i tredje”

Då vakande den finska superkedjan.

Patrik Laine drog ett stenhårt dragskott i krysset till 1-1 bara 24 sekunder in i slutakten. Kort senare var man nära 2-1 också men i stället svängde spelet och Andrej Svetlakov kontrade in ett ryskt ledningsmål.

Hartwall tystnade av kallduschen – men Finland vägrade att ge sig. Hela superkedjan var inblandad i kvitteringen när Laine jobbade loss pucken till Jesse Puljujärvi som hittade till Sebastian Aho som gjorde 2-2.

Svetlakov fixade förlängning

Sen såg det ut som att lagkaptenen Mikko Rantanen skulle bli stor finländsk hjälte när han satte 3-2 i powerplay med bara 2,09 kvar av matchen. Ett mål som fick det att fullständigt koka över för ryske lagkaptenen Kamenev som fick lämna isen med ett personligt straff efter att ha slagit sönder klubban mot utvisningsbåset.

Men resten av Ryssland visade kyla, tog ut målvakten – och med 6,9 sekunder kvar kom kvitteringen. Ivan Provorov skickade in ett handledsskott som Andrej Svetlakov styrde in.

Kapanen hjälte

Det slog dock inte ner det finska laget.

– Det här är ishockey när det är som bäst, det är bara att gå ut och göra nästa mål, konstaterade Kasper Björkqvist i TV 12.

Sagt och gjort. Fyra mot fyra-spelet hade inte pågått i mer än 1,33 när Kasperi Kapanen tog pucken, trampade runt den ryska buren och satte avgörande 4-3 till publikens vilda jubel.

Kapanen är till vardags lagkamrat med William Nylander i Toronto Marlies och kort efter slutsignalen fick han en hyllning på Twitter från sin svenske vän.

”Snällt av honom”

"Grattis till en sjuk lagkamrat och en ännu bättre vän för ett vackert matchvinnande mål”, skrev Nylander.

Och redan när Kapanen kommit ner i mixade zonen hade han läst meddelandet.

– Jag läste precis, det är snällt av honom att göra det. Det är inte lätt att göra det i det läget, men Willy är en av mina bästa vänner, säger han.

Kasper Björkqvist, som var så kylig inför förlängningen, bubblade av glädje efteråt.

– Större blir det inte på juniornivå, säger han.

Men ett firande i klass med herrarnas VM 2011 blir det inte, då rasade finske målvaktstränaren nerför flygplanstrappan och tog sönder VM-bucklan.

– Vi har nog tänkt ta det lugnt och njuta, vara smartare än när herrarna vann VM 2011. Men vi kommer nog fira hårt ändå!, säger han.

Klockan tre, svensk tid, kommer hjältarna ta emot folkets jubel utanför Olympiastadion i Helsingfors.

Guldet är Finlands andra på tre år.

FAKTA

Ryssland–Finland 3–4 e förl (1–0, 0–0, 2–3, 0–1)

Första perioden: 1–0 (04.50) Vladislav Kamenev spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (00.24) Patrik Laine (Sebastian Aho, Jesse Puljujarvi), 2–1 (01.41) Andrei Svetlakov, 2–2 (10.07) Sebastian Aho (Jesse Puljujarvi, Patrik Laine), 2–3 (17.51) Mikko Rantanen (Vili Saarijarvi, Antti Kalapudas) spel fem mot fyra, 3–3 (19.54) Andrei Svetlakov (Ivan Provorov, Yegor Rykov).

Fjärde perioden: 3–4 (01.33) Kasperi Kapanen (Aleksi Saarela).

Skott: 25–29 (13–9, 2–9, 10–10, 0–1).

Utv, Ryssland: 5x2, 1x10, 1xmatchstraff. Finland: 2x2.

Domare: Brett Iverson, Kanada och Christopher Pitoscia, USA.