Förevigar bragden med nytt frimärke

Fick återigen det Juniorkronorna aldrig fick

HOCKEY

Finland vann JVM på hemmaplan.

Nu belönas ”Juniorlejonen” med ännu ett frimärke.

– Det är en hyllning till laget, säger generalsekreteraren och förbundets sportchef Timo Bäckman enligt tidningen Yle.

Foto: Anna Tärnhuvud
Finland slog Sverige i finalen – nu förevigas bedriften.

Peter Forsbergs straff i Lillehammer blev ett frimärke.

Och när Mika Zibanejad tryckte in det matchavgörande målet i JVM-finalen mot Ryssland 2012 höjdes röster om att även det ögonblicket borde förevigas av Posten.

Så blev inte fallet.

Sportbladets fotograf Jimmy Wixtröm tog dock på sig ansvaret att tillverka ett frimärke och fick betyget med beröm godkänt av Zibanejad.

– Riktigt coolt, sa ”Zibbe”.

”Positiv energi”

I Finland är de betydligt mer generösa.

Där tillverkas ett frimärke i JVM-lagets ära – för andra gången inom loppet av två år. Finska ”Posti” visar nu stolt upp sin senaste skapelse föreställande en jublande glad trio bestående av hjältarna Kasperi Kapanen, Vili Saarijärvi och Miro Keskitalo.

”Vi ville att frimärket skulle symbolisera den positiva energin som JVM-laget stod för och som speglade av sig på publiken rakt igenom hela turneringen. Att vinna guld i JVM är definitivt en bedrift tillräckligt stor för att förevigas på ett frimärke”, säger Tommi Kantola, design manager på ”Posti”, i ett uttalande.

Tackar fansen

– Det är en hyllning till laget. Och jag vill, å lagets vägnar, tacka den finländska publiken som följde turneringen på ett fantastiskt sätt och vars stöd var i en klass för sig, säger VM:s generalsekreterare tillika det finska ishockeyförbundets sportchef Timo Bäckman enligt Yle.

Även efter guldet år 2014 fick det finska JVM-laget ett frimärke.

ARTIKELN HANDLAR OM