Drömstart hjälpte inte Danmark

Tjeckerna vann ändå enkelt

HOCKEY

Drömstarten hjälpte inte.

Det tog bara 31 sekunder för Danmark att ta ledningen mot Tjeckien i ishockey-VM. Men skrällen uteblev. Tjeckerna vände och vann premiärmatchen med 5–2.

– Vi spelade riktigt bra i den första perioden. Vi ville verkligen visa upp oss från vår bästa sida, men sedan tog bensinen slut i den andra, sade Linköpingsforwarden Kim Staal.

Det var backen Stefan Lassen som såg till att Danmark fick en drömstart när han slog in 1–0.

Danmark tappade till 1–2 men kvitterade genom Jannik Hansen i slutet av den första. I den andra tog dock Tjeckien greppet och gick fram till 4–2 efter ett mål av Radim Vrbata, Phoenix, som var matchens profil med två mål och två assist. Tjeckerna vann till slut överlägset, noterade 47–17 i skott men danske målvakten Peter Hirsch storspelade. Han tog också en straff i den sista perioden.

Danmarks viktigaste match kommer på söndag då Italien väntar i en grupp där även Ryssland ingår. Seger där och laget går vidare till mellangruppspelet. Förlust och det blir playoff-matcher om nytt kontrakt. I fjol tog sig Danmark till mellangruppspelet och blev slutlig tia i VM.

– Jag tycker vi har stått lite still de senaste två åren då vi har fått in lite nya, unga spelare. Vi har sagt att vi inte är ute efter några enstaka sensationssegrar utan det vore kul om vi kunde flytta upp till en mellannivå och vinna matcher över Schweiz, Tyskland och Vitryssland, sade Staal.