Morozov avgjorde tungviktsmötet

Ryssland slog Tjeckien efter förlängning

HOCKEY

Ryssland vann det första tungviktsmötet i ishockey-VM.

Alexej Morozov gjorde segermålet när Tjeckien besegrade med 5–4 efter förlängning.

Foto: Reuters
Alexej Morozov sänkte Tjeckien i sudden.

Men det var inte bara glada miner för förbundskaptenen Vjatjeslav Bykov. Målvakten Alexander Jeremenko skadades i början av den andra perioden sedan han blivit pååkt av Tjeckiens Zbynek Michalek.

– Vi får avvakta dag för dag och titta lite på vad det finns för alternativ. Skulle Jevgenij Nabokov bli tillgänglig, så inte mig emot, sade Bykov om den ryske målvakten som finns i San Jose Sharks men ännu så länge är upptagen med NHL-slutspel.

Jeremenko ersattes av Michail Birjukov som släppte in två mål.

Hela sju av matchens mål kom i numerärt överläge och Tjeckien gjorde alla sin mål i power play. New Jersey-forwarden Patrik Elias sköt tre men hans mål räckte bara till en poäng.

Ryssland fick chansen att ta extrapoängen redan efter 26 sekunders spel av förlängningen då Ilja Kovaltjuk fick straff sedan han dragits ned av Tomas Kaberle. Men Kovaltjuk prickade stolpen.

I stället avgjorde Alexej Morozov efter 3.10 med hans andra mål för kvällen. Totalt blev det tre poäng för den sylvasse forwarden från Bars Kazan.

När Montreal slogs ut ur NHL-slutspelet blev Alexander Kovaljev tillgänglig. Men Bykov är inte intresserad.

– Vi har inga platser öppna för forwards i nuläget. Jag är nöjd med de spelare jag har där, sade han.

Däremot är backen Andrej Markov aktuell, men han har tidigare dragits med skadebekymmer. Ryssland är tillsammans med Kanada de två tunga guldfavoriterna i VM.