Storvinst – då sågar Bengt-Åke insatsen

”Kändes som den sämsta jag varit med om som förbundskapten”

Foto: Peter Wixtröm
Tre Kronor fick till slut jubla ordentligt. Det blev 9-0 mot Frankrike, men förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var inte helt nöjd med matchen.
HOCKEY

QUEBEC. Trots 9–0 mot Frankrike är förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson inte beredd att ge Tre Kronor godkänt.

– Nej, första perioden kändes som den sämsta jag varit med om som förbundskapten. Jag höjde rösten i periodpausen - om man säger så, säger Bengan.

Sveriges spel i första perioden mot Frankrike var bedrövligt.

Det tyckte både spelarna själva och mannen som leder dem.

– Ja, vår inställning i första perioden var inte bra. Det var nonchalant och vi tog inte Frankrike på allvar, säger Bengt-Åke.

Så trots 9–0 är du inte nöjd?

– Nej, absolut inte med första perioden. Det hade kunnat bli en helt annan match om Frankrike gjort mål där. De gör det i och för sig jäkligt bra och jag vill inte ta ifrån dem någonting. Sedan växer vi sakta men säkert in i matchen i den andra, samtidigt som de tröttnar. Det gjorde att målen trillade in.

Men matcherna mot Vitryssland och Frankrike har varit de vanliga "måste-matcherna" som alltid inleder en VM-turneringen.

Sverige har inga toppnationer i sin grupp.

Men Bengt-Åke har själv varit assisterande förbundskapten hos nästa motståndare Schweiz - den tuffaste motståndaren på papperet i första gruppspelet. Schweizarna slog Vitryssland med 2–1 i går, trots att vitryssarna fått förstärkning med fyra NHL-spelare jämfört med matchen mot Sverige.

– Ja, det känns som det är nu det börjar. Det två första matcherna ska vi bara vinna. Det blir tuffare mot Schweiz. De har en grymt bra målvakt och en stark defensiv.

Den "grymt bra målvakten" är Martin Gerber.

Ottawamålvakten som var med och vann SM-guld med Färjestad 2002 - med Bengt-Åke som tränare.

– Jag vet vad han kan, säger Bengan.

Han såg positiv sak med matchen mot Frankrike.

Massor av svenska målskyttar.

– Det är bra för självförtroendet. Det är mycket ett mentalt spel och det var skönt att många fick göra mål. Det växer de av.