Krismötet tände laget

Bäckström, 20, ledde samlingen: ”Han har lärt sig mycket i NHL”

HOCKEY

QUEBEC. Krismötet på spelarhotellet tände Tre Kronor.

Kraftfulla röster från både Kenny Jönsson samt Nicklas Bäckström fick laget att gå ihop som en grupp och spela som ett lag.

– Det var ett nyttigt möte, säger Tony Mårtensson.

klasskillnad Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl anförde Tre Kronors bästa kedja. Här jublar de med Magnus Johansson. FOTO : PETER WIXTRÖM

I förrgår förlorade Tre Kronor mot Schweiz. De var första förlusten på 15 år i OS eller VM för Tre Kronor mot alplandet.

Det skakade laget, lagledningen och de svenska fansen.

”Nicklas pratade”

03.30, svensk tid, i går startade ett lagmöte i restaurangen på Tre Kronors hemmabas Hotel Chateau Laurier. Först pratade Bengt-Åke Gustafsson om hur han såg på spelet och hur han såg på framtiden i VM.

Därefter fick spelarna samlas för en pratstund – utan ledare, tränare eller personal runt laget.

Krismöte/spelarmöte kort och gott.

– Det var Kenny Jönsson och Nicklas Bäckström som pratade. Vi andra lyssnade mest och kom med små kommentarer, säger Tony Mårtensson.

Uppträdde präktigt

Kritiken från Jönsson och Bäckström handlade om att laget struntade i direktiv, inte gav 100 procent på isen och att många uppträdde lite präktigt på isen.

Att Kenny Jönsson tog till orda var ingen skräll.

Kanske var det något mer förvånande att Washingtons Nicklas Bäckström, 20 år, kritiserade och talade inför gruppen.

– Han har lärt sig mycket i NHL och är en ledare på isen. Då ska man ta för sig vid sidan om isen också. Nicklas sa många sunda och bra saker, säger forwarden Tony Mårtensson.

En nystart

Efter mötet lovade gruppen att göra en nystart.

Och det blev en effekt direkt.

Mot Danmark, som visserligen är ett relativt svagt motstånd, uppträdde laget distinkt och korrekt.

”Måste spela så”

Många inlägg djupt i anfallszonen och en rak hockey som den i NHL.

– Vi måste spela så. Det går inte spela smånätt och åka bågar i VM på liten rink. Det kanske inte passar mig att dumpa pucken och åka ifatt den, men det är bara att göra sitt bästa. Vi måste spela så på liten rink det kommer inte att gå annars, säger Mårtensson.

Matchens bästa

Men mot Danmark var just Tony Mårtenssons kedja med radarkompisen Mattias Weinhandl och Per Ledin, matchens bästa.

Totalt gjorde den formationen tio poäng. Visserligen mot Danmark, men ett steg i rätt riktning i alla fall.

FAKTA

Det bestämde Tre Kronor på mötet:

Ge 100 procent

Tre Kronor uppträdde lojt mot Schweiz. Kenny Jönsson och Nicklas Bäckström ansåg att spelarna inte gav allt de kunde. Laget fick kritik för att individerna i truppen var nöjda med att ha tagit sig till VM och de var mätta.

Spela NHL-hockey

Inför VM har laget pratat om att spela en rak hockey och på ett så enkelt sätt som möjligt få in pucken i anfallszonen. Men spelarna struntade i direktiven och det belyste ledarfigurerna i truppen vikten av att spela enkelt.

En för alla – alla för en

Gruppen behövde prata om inställning och laginsats. Mot Danmark var inställningen betydligt bättre och laget kämpade betydligt bättre än i de första matcherna under VM-turneringen.