Henke: Det var nervöst

Nära att hålla nollan: Besviken på mig själv

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
HOCKEY

QUEBEC. Henrik Lundqvist kom, sågs och segrade.

Men det var en nervös världsmålvakt som åkte ut på isen inför Danmark-matchen.

– Det var lite nervöst eftersom det var en måste-vinna-match för oss, säger Lundqvist.

Henrik Lundqvist kom till spelarhotellet i förrgår lagom till spelarnas krismöte. Laget hade just förlorat mot Schweiz och det var upprört i laget.

En förlust mot Danmark i går hade inneburit att Tre Kronor riskerade att missa slutspelet, för första gången sedan sedan 1985.

Det påverkade Henrik Lundqvist och trots att han spelat tre säsonger i NHL, vunnit OS-guld och dubbla SM-guld kände han av stressen och pressen.

17 räddningar

– Det var lite nervöst inför matchen. Man kände att det var en måste-vinna-match för oss. Det var viktigt att vi tog udden av Danmark snabbt och det lyckades vi med, säger han.

Lundqvist facit blev 17 räddningar och ett insläppt mål. Han var nöjd efteråt i mixed zone när han som sista svenska spelare i Tre Kronor pratade med pressen.

Övriga spelare i Tre Kronor fanns, troligen, redan i spelarbussen och var färdigduschade när Lundqvist tålmodigt svarade på samma frågor om och om igen.

”Jag var ok”

– Jag är nöjd med lagets insats i egen zon och jag var ok. Grabbarna gjorde det enkelt för mig. Vi spelade bra som ett lag mot Danmark, säger Lundqvist.

Inför den tredje perioden hade Lundqvist som plan att hålla nollan.

Men det sprack.

5.28 innan slutsignalen dök Kasper Degn upp vid bortre stolpen och slog in Danmarks tröstmål.

– Jag hade inte riktigt koll på killen. Inte så mycket att säga om målet och jag är alltid besviken på mig själv när jag släpper in ett mål, säger Lundqvist.

Nu väntar Ryssland i morgon kväll. Det blir en helt annorlunda match.

– Då kommer det att gå snabbare och bli en annan intensitet, säger Lundqvist.