”Bäckis” uppdrag: Stoppa Ovetjkin

Lagkamrater i NHL – nu ska ”Bäckis” stoppa den ryske stjärnan

HOCKEY

Bästa kompisen och NHL:s toppmålvakt.

Tillsammans ska de stoppa Rysslands superstjärna Alexander Ovetjkin.

– Man får väl snacka lite och göra honom grinig, säger kompisen Nicklas Bäckström.

Foto: Andreas Bardell
Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin.

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist har släppt in tre mål från Ovetjkin på fyra matcher den här säsongen med Rangers. Rangers vann två möten och Lundqvist höll nollan en gång.

– Han har alla ingredienser i sitt skott. Han skjuter snabbt, smart och med precision. När han kommer en mot en får han nästan alltid igenom skotten mot backen, och det är alltid bra skott, säger Lundqvist imponerat.

På lördagskvällen måste Tre Kronor få stopp på målmaskinen Ovetjkin för att ha en chans att vinna över Ryssland i ishockey-VM.

Rekordsäsong

Den skjutglade ryssen har gjort otroliga 163 mål på sina tre säsonger i Washington och NHL. Han gjorde 65 mål den här säsongen och vann både poängligan (112 poäng) och målligan i NHL. Hans målnotering var den högsta i NHL på tolv år. Nicklas Bäckström hade en stor del i den rekordnoteringen då han större delen av säsongen spelade center bredvid ryssen.

– Vi hade bra kemi redan från början, mycket tack vare att vi umgicks vid sidan av hockeyn redan innan vi fick spela i samma kedja, berättar ”Bäckis”.

Han tror att deras kamratskap hade stor betydelse på isen.

– Absolut, det blir mer energi mellan oss på isen och det ger nog en extra dimension till samarbetet när man inte bara snackar i omklädningsrummet, säger han.

Bäckström ser Ovetjkin som en komplett ishockeyspelare.

– Han är bra på skridskorna, spelar fysiskt, har ett bra skott och är en skicklig passningsspelare. Det är nog inte många som tror att han är en så bra passningsspelare, säger 20-åringen om sin två år äldre Washingtonpolare.

”Göra honom grinig”

TT: Hur får man stopp på honom då?

– Man får väl snacka lite och göra honom grinig, säger Bäckström och skrattar, men tillägger efter en stund:

– Fast jag tror inte han bryr sig. Då blir man väl överkörd...

Men det finns mer att stoppa i Ryssland än Ovetjkin. Atlantastjärnan Ilja Kovaltjuk var näst bäste målskytt i NHL med 52 fullträffar.

– Han är jämförbar med Ovetjkin, en riktigt bra målskytt, säger Lundqvist.

Han säger att han inte försöker spela på något annorlunda sätt när han möter två så bra målskyttar.

– Det man får tänka på är väl att vara på tårna hela tiden. Båda två kan göra mål från ingenting, så det gäller att vara på alerten. Före matchen finns det givetvis i huvudet vilka det är man ställs mot, men väl på isen försöker jag alltid att fokusera på mitt eget spel, säger Lundqvist som är nominerad till priset som årets målvakt i NHL.

Så det finns kvalité även i det svenska laget.

FAKTA

Alexander Ovetjkin

Född: 17 september 1985 i Moskva.

Längd/vikt: 188 cm/99 kg.

Klubb: Washington Capitals.

Statistik i VM: 4 matcher–3 mål–1 assist–4 poäng.

Ovetjkin om Rysslands guldchanser och mötet med Sverige:

– Vi har en bra chans att ta guld i år, det hade vi i fjol också, men då nådde vi inte ända fram. Sverige har ett bra lag, de har ju fått in Lundqvist nu och Bäckström är en riktigt bra center. (TT)