Han skickas hem efter skandalmålet

Svenske domarbasen: Jag hade för bråttom och bär hela ansvaret

HOCKEY

QUEBEC. Svenske domarbasen Peter Andersson var den måldomare om godkände VM:s mest diskuterade mål.

Finlands 1–2 som gick in genom en trasig maska på sidan av målburen.

– Det här är en personlig mardröm, säger han.

– Nu åker jag hem direkt och sedan ska jag fundera om det är värt att fortsätta med mina internationella domaruppdrag.

Foto: Bildbyrån, TV6

Det var alltså Peter Andersson som satt uppe under taket i arenan i Halifax och dömde mål, när en hel värld kunde se att pucken gick en decimeter utanför målet och in genom en maska på utsidan av nätet.

– Jag var för snabb då jag tog beslutet. Jag hade absolut ingen känsla av att det var något konstigt med målet, men jag såg att amerikanarna reagerade och väntade mig att domaren skulle ringa upp till det lilla bås där vi sitter. När han ringde kollade jag reprisen på den lcd-skärm vi har däruppe. Bilden är fyrdelad och de två översta rutorna visar de båda målen.

– Jag granskade den kameravinkel som är rakt ovanför målet och ansåg att pucken gått mellan benskyddet och stolpen och sedan studsat ut igen.

– Då ringde jag ner och godkände målet.

Domaren pekade på mittpunkten, målet var godkänt och han släppte pucken.

En mardröm

Samtidigt började Peter Anderssons mardröm.

– I och med att pucken är släppt kan du aldrig anullera ett mål. Och jag såg ju hur upprörda amerikanarna var. Några minuter senare fick jag se samma bilder som de sett. Och då såg jag direkt att pucken gått genom nätet. Jag kunde klart se att mitt beslut varit käpprätt åt skogen.

Hur kändes det i det ögonblicket?

– Det var ju bara en bön om att det skulle gå att skruva tillbaka klockan, eller kunna börja om från början.

Har du hört vad USA:s coach John Tortorella kallat dig?

– Nej, men jag kan ju ana. Blind ligger nära till hands.

Vad hade du kunnat göra för att undvika det här?

– Jag skulle naturligtvis ha väntat och bergärt fler kameravinklar. Vi har till och med möjlighet att ta in bilder från tv-bussen. Men nu gjorde jag som jag gjorde och får leva med det. Speciellt när matchen gick som den gick.

Det felaktiga målet betydde 1–2 för Finland i början av tredje perioden och laget fick den så viktiga energi som behövdes för att vända matchen till seger med 3–2.

Idag fick Peter Andersson beskedet att det inte blir några fler uppdrag för honom under VM.

– Därför tog jag själv beslutet att åka hem. Jag hade kunnat vara kvar och jag har fått ett hundraprocentigt stöd från övriga domare här. Men har jag inget uppdrag är det ingen mening att vara kvar.

Vad var skälet till att stänga från alla uppdrag?

– De ansåg att det skulle vara sådant stort fokus på min person att det inte skulle fungera.

Påverkar det här ditt jobb som svensk domarbas?

– Ja, det är klart att jag måste ta en funderare då jag kommer hem. Det tär ju på förtroendekapitalet. Men idag finns inget som tyder på att jag ska hoppa av mitt uppdrag hemma i Sverige. Däremot ska jag väl fundera över min roll som supervisor i internationella mästerskap. Jag har gjort fyra VM och ett OS nu. Det tar fantastiskt mycket tid och man är borta mycket.