”Vi måste spela på topp för att vinna”

Henkes ankomst har lyft Tre Kronor

Foto: FOTO: PETER WIXTRÖM
HOCKEY

När Henrik Lundqvist landade i Quebec lyfte Tre Kronor.

Nu kan han ta Sverige förbi Tjeckien i ishockey-VM.

– Det känns som det går åt rätt håll. Men vi måste spela på topp allihopa för att vinna, säger han.

Det känns som evigheter sedan. Men det är inte mer än en vecka sedan Tre Kronor såg ut som ett lag i spillror.

Sverige hade precis förlorat mot Schweiz efter en så dålig och slarvig insats att förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var rasande.

När samma landslag nu står inför en kvartsfinal mot Tjeckien är läget helt annorlunda. Optimismen är stor och det finns knappt ett enda litet mörkt moln på Tre Kronors VM-himmel.

Förklaringen till det stavas Henrik Lundqvist.

Själv säger han:

– Vi hade ett bra möte på kvällen när jag hade kommit där vi rätade ut frågetecknen. Mycket släppte i Danmarksmatchen dagen efter där alla höjde sig. Vi började spela enkelt och chansar inte längre.

”Roligt gäng”

TT: Hur var det för dig att komma in i laget?

– Det är speciellt att komma in mitt i en turnering och det var skönt att få börja med en seger. Vi har kommit i hop bra som grupp och det har varit lika kul som jag förväntade mig. Vi är ett roligt gäng, säger han.

Spelare efter spelare har lyft fram Henrik Lundqvists betydelse efter matcherna. Hans lugn har smittat av sig på hela försvarsspelet och Lundqvist har klättrat rakt upp i toppen av målvaktsligan där han ligger tvåa med 92,93 i räddningsprocent och 2,33 insläppta mål i snitt per match.

– Det har känts bra och matcherna har varit roliga. Jag har haft en del att göra, men det har ändå känts lugnt eftersom vi haft bra kontroll över försvarsspelet, säger han.

Steg för steg

New York Rangers målvaktsstjärna gör sin första landslagsturnering sedan OS i Turin 2006. Den gången möttes Sverige och Tjeckien i semifinal och blågult vann med förkrossande 7–3 och gick sedan hela vägen.

– Det här är en ny turnering med nya förutsättningar. Då var det hela tiden guld som gällde med det laget vi hade, nu får vi ta det här steg för steg, säger Lundqvist.

Skulle Sverige ta sig förbi onsdagens kvartsfinal väntar förmodligen hemmanationen Kanada i en semifinal.

Mycket tuffare blir det inte.

Men efter holmgången mot Ryssland, som avgjorde med bara fem sekunder kvar, och segern mot Tjeckien i den avslutande matchen i mellangruppspelet, har självförtroendet vuxit ordentligt.

Vad Henrik Lundqvist än tänkte när han klev av New York-planet förra onsdagen och fick veta att Tre Kronor precis hade förlorat mot Schweiz för första gången på 15 år, så har han nu ingen anledningen att ångra sitt beslut att komma till VM.

– Man vet att man gjorde rätt när man står där efter matchen och får höra nationalsången, säger han och bränner av ett leende.

Det är till stora delar hans förtjänst att den kan spelas på nytt redan på onsdagkvällen.