Nävar av stål

"Jag är råstark på isen"

Foto: Peter Wixtröm
Douglas Murray – en tuffing som går hem i stugorna.
HOCKEY

QUEBEC. Han har spelat i Tre Kronor i endast 20 minuter.

Men redan är han kanske landslagets största profil – Douglas Murray, 28.

– Jag kommer fortsätta att spela mitt spel. Nu vet motståndarna att man måste hålla upp huvudet när man möter Tre Kronor, säger Douglas Murray.

90 minuter före nedsläpp mellan Tre Kronor och Tjeckien får Sportbladet träffa Tre Kronors tuffing Douglas Murray.

Han kommer i kavaj och vit skjorta och ger ett prydligt samt artigt intryck.

Det är han skolad till i USA.

Som de flesta vet var han avstängd i nattens match, den sista i gruppspelet, mot Tjeckien.

– Visst var det synd att jag inte kunde vara med. Men jag kan inte be om ursäkt. Det var inte matchstraff. De flesta verkar hålla med mig, förutom ryske coachen Bykov, han var skogstokig, säger Douglas Murray.

Tacklingen på Morozov var ovanlig, både för att vara i Tre Kronor och för den svenska landslagspubliken framför tv.

Vald till matchens lirare

En svensk tuffing som sänker VM-motståndare med monstertacklingar och sedan har en tuff utstrålning och ett beteende så långt från timida svenska elitseriespelare som det går att komma.

Han har nu blivit en favorit i Sverige och kommer att vara populär på krogarna runt Stureplan i sommar.

Ett bevis var att Douglas Murray blev vald till matchens lirare efter Rysslands-matchen i TV 6 – trots att han endast spelade två hela byten.

– Det är alltid kul med uppskattning och uppmärksamhet. Visserligen är jag inte van med svensk media och intervjuer på svenska, men annars har min karriär varit ganska omskriven, både på college och när jag fick ett NHL-kontrakt, säger Murray.

Men Douglas Murray, från Bromma i Stockholm, är så mycket mer än bara en tuff hockeyspelare som vågar slåss mot tungviktarna i NHL och har ett rättframt språk som får många svenskar att sätta kaffet i halsen.

Har skotska rötter

Han är en utbildad ung man som gått fyra år på ett fint college i USA där han uppnådde en civilekonomexamen med inriktning på hotellmanagement.

Han har även fått hedersuppdraget att ringa i klockan på en av de större börserna i New York för att sätta igång arbetsdagen.

Sedan är han av adlig släkt och Douglas farfar Axel är vän med drottningen.

– Släkten har skotska rötter och många av mina släktingar har kilt. Jag har ingen kilt ännu, men måste skaffa en. Då blir farfar glad och stolt.

Just Douglas Murrays bakgrund, med en framgångsrik morfar, hockeyspelaren Lasse Björn, och en framgångsrik farfar inom affärer, Axel Murray, har skapat ett NHL-proffs som är lika intresserad av ekonomi och affärer som att spela back med rättighet att tacklas.

Bland annat är Douglas delägare, 25 procent, i ett företag som säljer en handsfree för öl-kranar. Företaget, som startade som en knasig idé på college, går bra. Men företaget är inget som Douglas lägger någon större energi på just nu.

– Jag vill vara bäst på allt jag håller på med. Men just nu är det hockey som gäller, affärer får jag göra när karriären är över.

– Jag har vuxit upp i en miljö där det var viktigt att vara störst och starkast. Har två bröder och det var en tuff uppväxt. Så tufft blir det aldrig på en NHL-rink, säger Douglas och skrattar.

Brottades med brorsan

Det gick hett till i föräldrahemmet i Äppelviken i Bromma när brorsorna skulle tävla vem som var starkast och just den miljön skapade den tuffa bjässe som Douglas Murray är.

– Pappa gav upp efter ett tag. Till slut blev han domare och vi fick ha regelrätta brottningsmatcher istället.

Tuffheten har gjort Douglas Murray till ett aktat namn i NHL. Han vågar slåss mot vem som helst och har som mål att aldrig förlora ett slagsmål.

– Det har jag aldrig gjort heller. Har missat en match på grund av mitt öga svullnat igen så att jag inte såg något efter en fight. Men det är allt. Att slåss handlar om att läsa av motståndaren. Möter man en tungviktare måste man vara smart och greppa tag om hans bästa arm. Är det en liten kille kan man öppna sig mer. Jag är inte en teknisk bra slagskämpe, mer råstark på isen, säger han och det glöder till i ögonen.

Under gårdagen pratade Douglas mycket med familjen. Det gör han varje dag, året runt. Familjen, som består av mamma och pappa, två bröder och en lillasyster, står honom väldigt nära.

Främst lillesyrran, som går i nian, var mest nöjd med Douglas tackling och genomslag i Sverige.

– Hon sa att det var bra att jag såg arg och tuff ut. Då vågar inte pojkarna på skolan bråka med henne.

”Måste spela fysiskt”

I övermorgon är det kvartsfinal för Tre Kronor i VM. Då får Douglas Murray vara med i VM igen.

Men förvänta er inte en lugn Douglas Murray som håller i handbromsen på isen.

– Nej, så kan jag inte spela. Jag måste spela fysiskt och tufft. I VM blir man utvisad om en motståndare ligger kvar på isen. Det kan jag inte styra över om de gör eller inte.

Han tror att tacklingen på Morozov kommer hjälpa Tre Kronor i slutspelet.

– Ja, nu vet motståndarna att man måste ha huvudet högt när man möter Tre Kronor. Då tappar de fokus på isen, säger Murray.

Efter hockeykarriären kommer han eventuellt att försöka jobba inom den genre han är utbildad, hotell och restaurang.

– Jag gillar mat och en egen restaurang vore intressant. Men det skulle jag inte göra för att tjäna pengar, det är svårt för restauranger. Jag gillar att äta ute och har som en grej för mig att aldrig äta samma rätt två gånger på restaurang.

FAKTA

Namn: Douglas Murray.

Ålder: 28 år.

Bor: Stockholm och San Jose.

Karriär: IK Göta, Djurgården, NY Apple Core, Cornell Universitet, Cleveland Barons, San Jose Sharks.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Civilstatus: Singel.

Meriter: Spelat 2 A-landskamper, 134 NHL-matcher.

Aktuell: Stor profil i det svenska VM-laget.