Tjeckiens fasa

"Den där store jäkeln på blå..."

Hård, hårdare – Douglas Murray. Sveriges nya profil har på rekordtid blivit både populär och omtalad.
HOCKEY

QUEBEC. När Tjeckiens stjärnforward Patrick Elias fick frågan vilka tre spelare han helst inte skulle vilja se i Tre Kronor i dag svarade han:

– Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström och den där store jäkeln på blå.

Och menade 109 kilo svenskt stål – backen Douglas Murray.

– Han har väl sett mig spela, säger Douglas.

Foto: AP
Patrick Elias beskriver Douglas Murray som ”den stora jäkeln på blå”.

Det var TV4 som ställde frågan till Elias och fick svaret som visar vilken respekt NHL-stjärnorna har för Douglas Murray.

Även om det dykt upp en motdebatt om hans tuffa spelstil, sedan han tacklade Rysslands stjärna Alexei Morozov sönder och samman.

”Det ska vara hårt”

Men Douglas Murray har inget dåligt samvete för den smällen.

– Det var en ren tackling så det kan jag inte ha. Det var absolut ingen checking from behind. Tacklingar ingår i spelet. Det är mitt jobb att spela så. Morozov skulle inte be om ursäkt om han rundar mig och gör mål. 

– Men hade jag bentacklat någon eller kört på någon i ryggen, då hade säkert haft lite dåligt samvete. Det ska vara hårt, men det får inte bli fult.

Tjeckerna snackar

Douglas Murray har redan blivit en kultfigur hemma i Sverige och nu gör han comeback mot Tjeckien efter en matchs avstängning.

Men han har insett att reglerna i VM inte är de samma som i NHL.

– Nej, jag får väl tänka mig för, speciellt längs sargerna. Men får jag chansen tar jag den.

Söndagens match mot tjeckerna såg han från läktaren.

– Vissa tjecker som knappt öppnar mun i NHL, snackade en hel massa där på isen. De känner sig väl tryggare nu då de är i VM. Det får vi väl ändra på. Det finns väl alltid nån att reta upp och få ur balans.

”Många gillar stilen”

– Det gäller ju att sätta sig i respekt så att det ser sig runt en extra sekund för att se om jag är i närheten. Då är mycket vunnet.

Douglas har inte märkt så mycket av uppmärksamheten han fått hemma i Sverige.

– Nej, det är mest familjen där hemma som märkt det. Men det är kul. Å andra sidan vet jag att många gillar min spelstil. I farmarlaget blev jag utsedd till fansens favorit två år i rad.