Weinhandl tog Tre Kronor till semifinal

Avgjorde i förlängningen

Foto: MATHIEU BELANGER
Svensk jubel efter Weinhandls mål.
HOCKEY

Tre Kronor är i semifinal i VM. Sveriges poängkung Mattias Weinhandl blev matchvinnare med sitt femte mål när han avgjorde i sudden death.

Milan Hnilicka blev återigen syndabock mot Sverige. En svag retur drygt tre minuter in på förlängningen hamnade rakt framför Mattias Weinhandl. Denne var på rätt plats vid rätt tid och petade med en backhand in segermålet.

Det var en jämn match från start. Tjeckerna såg stundtals ut som det bättre laget när de tryckte tillbaka Tre Kronor, men blågult kom tillbaka gång på gång och att det gick till förlängning var ingen överraskning.

Jämn förstaperiod

Som sig bör i en jämn match så hade båda lagen ledningen varsin gång. Efter en mållös första period där Sverige vann skottstatistiken med 9–8 var det till slut Patrick Hörnqvist som bröt dödläget 7.43 in på mellanperioden. Anton Strålman sköt och Hörnqvist var framme på returen.

Snabb kvittering

Sverige fick dock inte andas särskilt länge i ledning. Två och en halv minut senare kom 1–1 när tjeckerna utnyttjade den svenska pressen till att kontra och på en retur från Henrik Lundqvist gjorde Rolinek 1–1.

Sedan stod matchen och vägde ända fram till 12.19 in på den tredje perioden när Radim Vrbata slet sig loss. Jonas Frögren fällde Vrbata och det blev straff. Högerfattade Vrabata var iskall och lurade Lundqvist med en backhanddragning. I det läget såg det mörkt ut för Tre Kronor, men svenskarna vägrade ge upp.

Fick tryck

Med 3.38 kvar att spela kom kvitteringen när Marcus Nilsson hittade krysset med ett välplacerat skott.

Det tog matchen till förlängning och i den förlängningen drog alltså Sverige det längsta strået. Mycket tack vare ett powerplay som gjorde att Sverige fick rejält tryck på Tjeckerna.

FAKTA

Kvartsfinal

Tjeckien–Sverige 2–3 e förl (0–0, 1–1, 1–1, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (7.43) Patric Hörnqvist (Anton Strålman, Nicklas Bäckström) spel fem mot fyra, 1–1 (10.28) Tomas Rolinek (Ales Kotalik, Tomas Plekanec).

Tredje perioden: 2–1 (12.19) Radim Vrbata, 2–2 (16.22) Marcus Nilson (Magnus Johansson, Rickard Wallin).

Fjärde perioden: 2–3 (3.15) Mattias Weinhandl (Anton Strålman, Marcus Nilson).

Skott: 31–31 (8–9, 7–6, 15–12, 1–4).

Utv, Tjeckien: 5x2, 1x10. Sverige: 4x2.

Domare: Daniel Piechaczek, Tyskland och Jyri Petteri Rönn, Finland.

Publik: 9787.

(Quebec)

ARTIKELN HANDLAR OM