Hotar peta nejsägarna

”Står det och väger väljer jag en som alltid har ställt upp”

Foto: Peter Wixtröm
Inte du heller? Bengt-Åke hade många samtal med NHL-proffsen inför VM – de flesta med samma resultat: ”Nej, tack”. Ett svar som kan kosta en OS-plats.
HOCKEY

QUEBEC. Tre Kronor spelar VM-semifinal mot Kanada med ett lag som inte gavs en chans.

Och alla de som tackade nej till VM sitter säkert och tittar i natt.

Men sitter de säkert?

En del nej-sägare riskerar att petas till OS i Vancouver 2010.

– Ja, står det och väger mellan två spelare, då är det inget snack. Då väljer jag en som jag vet alltid har ställt upp, säger Bengt-Åke.

Det handlade egentligen bara om en sak inför VM.

Alla nej tack till historiens första VM i Kanada. Nu står ändå Bengt-Åke med ett knippe mikrofoner under näsan.

Han är i semifinal – igen – och de kanadensiska tv-bolagen vill veta allt om hur det blev möjligt. Bengt-Åke är en vinnare igen.

– Ja, grabbarna har gjort det bra. Och Henrik Lundqvist i mål betydde mycket då han kom in, säger Bengt-Åke.

”Ibland blir man förbannad”

Du sa tidigare under VM att ”de som stannar hemma och tar hand om familjen nu, kan stanna hemma och ta hand om familjen när det blir OS också”. Skämtade du då, eller var det allvar?

– Det var mer ett skämt. Men ibland blir man ju förbannad. Nu har jag ändå accepterat de här återbuden. Jag vill inte klanka på någon och accepterar deras beslut. Och i de flesta fall handlade det ju om skador.

Så inga nej-sägare är ”diskade” från OS?

– Nej, man vill ju ändå ta ut det bästa laget. Samtidigt är det en fördel att ha visat upp sig i landslaget på ett bra sätt. Där har de här killarna en fördel om det skulle stå och väga mellan två spelare i framtiden.

Bengt-Åkes Tre Kronor var rankat sjua inför VM på Internationella Ishockeyförbundet (IIHF:s) officiella hemsida.

Och det gick inte att protestera mot efter 21 nej tack från svenska NHL-spelare, två från svenskar i ryska ligan samt skadade slutspelshjälten Johan Davidsson – VM:s poängkung i Moskva i fjol.

”Har varit underdogs”

Nu är Tre Kronor ändå i en drömsemi mot värdnationen Kanada.

Och än en gång tar de flesta för givet att det ska bli tvärstopp.

– Vi får väl se, säger Bengt-Åke.

– Men även om jag nästa aldrig spelar på Oddset, så skulle jag nog sätta pengarna på Sverige. Det är ett bra odds och kan bli en bra investering.

– Vi har varit underdogs i hela den här turneringen. Helhetsintrycket är att alla dömt ut oss.

Men det är väl det mesta perfekta utgångsläget – att slå underifrån?

– Ja, jag klagar inte. Det är Kanada som har all press på sig. Vi har ingenting att förlora egentligen.

Studerar ni dem mycket på video inför matchen?

– Nej, inte alls. Det är bara att slösa spelarnas tid och energi. Vi får en bra genomgång hur de spelar och det räcker. Det handlar om vad vi gör på isen och inte om vad de gör.

Sverige har gått till VM-semi åtta år i rad – flest gånger av något lag i världen. Vad är förklaringen?

– Det är helt otroligt egentligen. Men det säger väl något om vilken kvalitet vi har på våra spelare i Sverige. Och inställningen betyder mycket. Vi lyckades hitta rätt i laget till slut.

Du är aldrig rädd för att ändra i laget?

– Nej, det här är alltid en process under turneringens gång. Man har en bild från början, men efter ett par, tre matcher började det klarna och då kanske första tanken inte alltid är rätt.

”Får aldrig kontinuitet”

– Problemet för hockeyn är att vi tappar för många spelare för snabbt till NHL. Du får aldrig den där kontinuiteten. I fotbollslandslaget har du samma tjugo spelare jämt och har ett system, där alla vet hur det fungerar. Vi måste utbilda på nytt hela tiden, bara för att se spelarna försvinna bort inom ett eller par år. Det är en tuff arbetsuppgift på det sättet och man får utnyttja turneringen för att försöka hitta rätt med laget och få alla att förstå sina roller.

– Nu tyckte jag det kändes som en stegring då vi mötte danskarna och sedan har det funkat bra, även om det alltid finns detaljer man inte är nöjd med.

Kan vi slå Kanada idag?

– Självklart. Målsättningen är att gå hela vägen. Gör alla vad de ska och vi har marginalerna med oss, så kan vi slå Kanada. Skillnaden är mindre än man tror.