49 miljoner dollar mot Tre Kronor

Kanada krossar Tre Kronor - i alla fall ekonomiskt

Foto: AP/PETER WIXTRÖM
HOCKEY

Om det hängde på ekonomin vore Tre Kronor redan ett slaget lag i VM-semifinalen. I Kanada dräller det av dollarmiljonärer. Sverige kan bara "skryta" med tre stycken.

Redan i meritlistan står det klart att Kanada kommer med ett betydligt tyngre landslag än det svenska Bengt-Åke Gustafsson samlat ihop. Det kryllar av NHL-proffs. Det blir än tydligare om man tittar på hur det ser ut i spelarnas plånböcker.

De svenska ishockeyspelarna är inte direkt underbetalda, men jämfört med morgondagens motstånd så är det som en annan värld. Nu vet vi svenskar att det där med meriter och plånböcker inte alltd har så stor betydelse

Hjärta har stor betydelse

Det är bara att säga Vitryssland så påminns svenska folket, och inte minst svenska hockeyspelare, om att hjärta betyder en hel del också. Och det kanske är bra att påminna spelarna i Tre Kronor om det inför semifinalen.

Sportbladet.se har gjort en jämförelse mellan de båda semifinallagens ekonomi och det är en gigantisk skillnad.

Bara Lundqvist på kanadensisk nivå

Bara en svensk kan egentligen spela på kanadensisk toppnivå och det är Henrik Lundqvist. Målvakten har en årslön i New York Rangers på drygt 4,2 miljoner dollar. I övrigt finns det ytterligare två svenska spelare som har minst en miljon dollar i årslön, Niclas Wallin som tjänar drygt 1,7 miljoner dollar och Marcus Nilson som ligger på precis 1 miljon.

Jovanovski bäst betald

I Kanada är den bäst betalde Ed Jovanovski som har en årslön på 7 miljoner dollar. Tvåa är Martin St Louis med sina 6 miljoner dollar. Sämst betald i Kanada är Ryan Getzlaf med sina 623 000 dollar. Som jämförelse kan nämnas att Johan Andersson tjänar 50-65 000 kronor i månaden.

FAKTA

Den totala årslönen i Kanada är:

48 973 000 dollar, motsvarande 293 838 000 kronor.

(Uppgifter saknas om Daniel Heatley)

Den totala årslönen i Tre Kronor är:

14 967 000 dollar, motsvarande 89 802 000 kronor. Elitserielönerna är beräknad på en månadslön på 150 000 kronor.

(Uppgifter saknas om Anton Strålman och Nils Ekman)

Uppgifterna grundar sig på föregående säsong och är tagna från nhlpa.com.