Tre Kronor utan medalj – igen

Slutade fyra i VM för andra året i rad

HOCKEY

Quebec (TT:s utsände)

Förlust mot Finland i bronsmatchen med 0–4 – och Tre Kronor slutade VM-fyra igen.

Det är tredje gången på fyra VM-turneringar som Bengt-Åke Gustafssons lag stannar precis utanför prispallen.

Bengt-Åke Gustafsson och hans Tre Kronor hade ett gyllene 2006 och vann både OS i Turin och VM i Riga.

Foto: Paul Chiasson
Bäste Bäckis fanns i Finland.

Men både dessförinnan och efteråt är det fjärdeplatserna som dominerar. Så har det slutat i Gustafssons förbundskaptensdebut i Österrike 2005, Ryssland 2007 och Kanada 2008.

Finland gjorde två mål på 2.13 i den första perioden, vilket grundlade segern. Antti Pihlström fick en drömträff på volley och slog in 1–0 bakom en chanslös Stefan Liv och strax efteråt pricksköt förre Färjestadsbacken Janne Niskala in 2–0 från långt håll bakom en skymd Liv, som ersatte Henrik Lundqvist i målet.

I övrigt var det Tre Kronors match. Som vanligt anförda av kedjan med Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl och Per Ledin skapade svenskarna massor med chanser. Tre Kronor har med 39 fullträffar gjort näst mest mål i turneringen efter Kanada. Men plötsligt saknades den effektiviteten. Svenskarna vann skotten med förkrossande 36–13.

Förre AIK-målvakten Niklas Bäckström, Minnesota, storspelade i den finländska kassen. Bland annat lyckades han liggande vifta bort pucken på mållinjen när Tony Mårtensson fick kanonläge i den andra perioden.

Sverige dominerade den perioden stort, hade tre chanser i numerärt överläge och 12–2 i skott men låg fortfarande under med 0–2.

När Antti Pihlström gjorde sitt andra mål efter 2.18 av den sista perioden var matchen förlorad. Mikko Koivu gjorde 4–0 i tom kasse med 2.25 kvar.

Det var första gången sedan 5–4-segern i VM 2001 som Finland besegrade Sverige i en mästerskapsmatch. Sverige radade därefter upp sex segrar och en oavgjord – bland vinsterna 3–2-segern i OS-finalen.

Tre Kronor har haft en VM-turnering som varit upp och ned. I början, och speciellt efter förlusten mot Schweiz, såg det ut som om Gustafssons lag skulle göra fiasko. Men när Henrik Lundqvist och Douglas Murray kom in tog laget ett rejält kliv och var plötsligt med i guldjakten.

Men de två förlusterna i slutet mot Kanada och Finland drar ned slutbetyget. Sammanlagt blev det nu fyra förluster för Tre Kronor och en fjärdeplats.

Igen.

FAKTA

Fakta: Tre Kronor i VM senaste åren

2008: fyra.

2007: fyra.

2006: guld.

2005: fyra.

2004: silver.

2003: silver.

2002: brons.

2001: brons.

2000: sjua.

1999: brons. (TT)

Göran Sundberg/TT