Tellqvist gömde sig efter petningen

Liv förstemålvakt – då ville inte Tellqvist prata

1 av 2
Mikael Tellqvist blev sidsteppad - då valde han att vara tyst.
HOCKEY

QUEBEC. Först succéinhopp mot Kanada.

Sedan petades Mikael Tellqvist i bronsmatchen.

Därefter vägrade Tellqvist att prata med media.

Nu kräver landslagsmålvakterna att Tre Kronor får en målvaktstränare.

Tre Kronor släppte in 26 mål under VM. Det är relativt mycket för ett svenskt landslag.

Speciellt i slutspelet, mot Kanada och i går mot Finland var det målvakterna, Henrik Lundqvist och Stefan Liv, som inte presterade på topp.

Många landslag har målvaktstränare med sig på VM. Men inte Tre Kronor.

– Jag tycker inte att det behövs. Det är för kort tid att göra något på för en målvaktstränare, har Bengt-Åke Gustafsson tidigare sagt om målvaktstränare.

”Vill ha en tränare”

Henrik Lundqvist klagade efter debaclet mot Kanada på att han var dåligt tränad och att han hade behövt träna mer för att orka.

Även Stefan Liv är inne på samma linje.

– Får jag välja så vill jag ha en målvaktstränare i Tre Kronor. Det är bra både mentalt och fysiskt. Man kan bolla saker mot målvaktstränaren och så får man specialträning, säger Stefan Liv och får medhåll av Lundqvist:

– Är man på ett längre läger så är det bra att ha en målvaktstränare, säger Lundqvist, som inte kunde stå i går på grund av att knäna var slut och värkte för mycket.

Undvek media

Efter förlusten mot Finland valde Mikael Tellqvist att inte prata med media. Enligt presschef Johan Dahlqvist fick Tellqvist rehabilitering och var indisponibel.

Men troligtvis var Mikael Tellqvist ganska irriterad och besviken över att han petades i bronsmatchen och orkade därför inte prata med media.

Enligt förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson valde han Liv i målet före Tellqvist för att Livs målvaktsstil passar mot europeiska lag.

FAKTA

Målvaktscirkusen i Tre Kronor – Tre målvakter på 22 timmar

Fredag 16 maj, klockan 23.00...

Sverige–Kanada

Henrik Lundqvist från start i semifinalen. Han släpper in fem puckar – varav fyra högt – på två perioder. I den tredje sätter han sig på bänken. ”Jag var helt slut”.

Hans räddningsprocent: 84%.

Lördag 17 maj, klockan 00.30...

Sverige–Kanada

Mikael Tellqvist får chansen när han byts in i den tredje perioden vid ställningen 3–5. Han gör succé och stoppar alla skott han får på sig.

Tellqvists räddningsprocent: 100%.

Lördag 17 maj, klockan 21.00...

Finland–Sverige

Stefan Liv får överraskande chansen i bronsmatchen. Han börjar med att släppa in två tidiga skott. Det andra – ett löst skott från blålinjen.

Livs räddningsprocent: 75%.