Taktikdrag bakom supervändningen

HOCKEY

BERN. Tre Kronor svarade för en bragdvändning mot USA.

Nu väntar Ryssland redan klockan 16.15 på torsdagen.

– De är stora favoriter. Men nu har vi visat att vi kan komma tillbaka från underlägen, säger Rysslands-proffset Mattias Weinhandl efter segern med 6–5.

Foto: Reuters

När USA:s Jack Johnson kontrade in 5–2 8.20 in på tredje perioden såg det mörkt ut för Tre Kronor.

Men Bengt-Åke Gustafsson tog timeout direkt – och bara 26 sekunder senare reducerade Tre Kronor. Mattias Weinhandl spelade fram Linköpingspolaren Magnus Johansson som satte

pucken i nät.

Vad sades i timeouten?

– Vi sa att vi skulle ligga på deras backar med två forwards i stället för en. De spelade bort oss rätt lätt i början. Timeouten var mest för att få ett litet avbrott.

Och det funkade denna gången, säger Weinhandl till sportbladet.se.

Niklas Persson reducerade sedan i numerärt underläge, Weinhandl kvitterade – och i förlängningen avgjorde Kristian Huselius då han petade in returen på Anton Strålmans skott.

– Vi har bra moral. Att ligga under med 2–5, ha ett mörkt läge, men bita ihop och vända matchen – det är bra för lagmoralen, säger Huselius, som fick sätta sitt första VM-mål i den här turneringen.

Förlust hade inneburit en tredjeplats i gruppen för Sverige och match mot Schweiz klockan 20.15 på torsdagen. Nu slutade laget tvåa och därmed väntar Ryssland redan

klockan 16.15.

– Alla är i bra kondition och vi har bara spelat tre matcher hittills, så vi ska ju inte vara slitna på något sätt, säger Weinhandl.

Weinhandl – till vardags i Dynamo Moskva – har bra koll på många av morgondagens motståndare.

– Vi har fått möta dem lite under vintern och nu har de ett ännu bättre lag. Det kommer att bli jättetufft. De är spelskickliga. Det gäller att inte tappa puckar och spela lite smartare än vad vi gjorde i dag.

Har du sett Rysslands matcher i turneringen?

– Jag såg lite av Schweiz-matchen och den matchen var sådär. Men de har övertygat innan det. De är stora favoriter.

Hur viktig är den här segern för framtiden?

– Väldigt viktig. Det hade varit tungt att torska i dag igen. Det här visar att vi kan komma tillbaka från underläge.