Bjurman: Glödheta Sedinare slår det gnistor om i Vancouver – redan nu...

HOCKEY

NEW YORK. Vore det den aktuella dagsformen som avgjorde fick vi förlita oss på fem spelare i Vancouver.

Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström, Tobias Enström och bröderna Sedin.

Det är de hetaste OS-stjärnorna Sverige har i NHL just nu.

Statistiken säger inte allt – men en hel del.

De svenskar som har bäst poängfacit från senaste månadens NHL-spel framstår också, just nu, som essen i Bengt-Åke Gustafssons OS-giv.

Det finns förvisso en uppsättning blågula pjäser med mer defensiv inriktning som varit om inte uppseendeväckande så i alla fall väldigt bra.

Henrik Tallinder, till exempel. Han berättade nyligen för Sportbladet att han i somras anlitade experthjälp för att stärka både fysik och psyke. Resultatet är den bästa säsongsinledningen på flera år och när en sån som Jaromir Jagr, som aldrig hade större problem i Rangers-tröjan än när han ställdes mot ”Hanky Tank, får höra talas om det lär han bli på dåligt humör. Douglas Murray är en annan som imponerar – och alls inte bara med sin skräckinjagande fysik. Eller dito attityd. Han har, på punkt efter punkt, höjt sitt spel ett par snäpp under hösten, det kunde San Jose Sharks-ledningen nyligen visa i reda testresultat.

”Kung Henrik” blir bättre

Men likafullt:

Ägde Tre Kronors premiärmatch mot Tyskland rum i dag fick vi i första hand luta oss mot ett par rödlätta tvillingar, en väl-ekiperad målis från Manhattas Hell’s Kitchen, en tjurig gästrike och två känsliga handleder från Nordingrå.

Henrik Lundqvist hade en smärre svacka i november, men har de senaste veckorna burit hela Rangers på sin rygg – tillfälligtvis ända upp på slutspelsplats. Men så har det varit lite krisläge också, och ju mer som står på spel, desto bättre blir ”Kung Henrik”. Det låter inte som någon nackdel i en OS-turnering direkt.

Den telepatiska show bröderna Sedin afton efter afton iscensätter i Vancouver har varit spektakulär i flera år, men i år slår det gnistor om den. Bägge två – men framförallt Henrik – har fått ytterligare ett lyft och är löjligt bra just nu.

Bäckström är lysande

Tobias Enström kan vara den mest underskattade spelaren i hela truppen. Jag ser flera experter som tycker han kunnat ersättas med både den ene och den andre, men med Niklas Kronwall på skadelistan har ”Toby Orr” faktiskt varit bäste svenska offensiva back i år. Det är exempelvis ren skönhetsupplevelse att se honom dirigera Atlantas powerplay från offensiv blålinje. Som en poor man’s Nicklas Lidström, minus några decimeter.

Nicklas Bäckström, däremot, är det ingen som underskattar – mer än möjligen han själv. Till och med de mest surmagade förstår nu: Han är inte så lysande för att han spelar med Ovetjkin. Han spelar med Ovetjkin för att han är så lysande.

Slutligen skulle man kunna nämna Niclas Bergfors och Johan Hedberg också – även de har ju närmat sig kokpunkten under hösten. Men, ja, Bengt-Åke glömde ju att nominera dem...