Målvaktstränaren: Han är redo för NHL

Stefan Persson räknar
med att Fasth kan sticka

HOCKEY

Spelar Viktor Fasth till sig förstaspaden i Tre Kronor och gör ett bra VM – då sticker han till NHL.

Det tror AIK:s målvaktstränare Stefan Persson.

– Tyvärr, för oss, är det mycket som talar för det, säger han.

Foto: Bildbyrån
Viktor Fasth.

Pär Mårts satsade på Erik Ersberg mellan stolparna i VM-premiären. Det slutade med Sveriges första förlust mot Norge i ishockeysammanhang någonsin.

I kväll, mot Österrike, vaktar Viktor Fasth buren och har chansen att spela till sig förstaspaden. Och att AIK:s succémålvakt tar tillfället i akt – det tvivlar inte målvaktstränaren Stefan Persson en sekund på.

– Han är en kolossal tävlingsmänniska och vinnarskalle. Det ska bli jätteintressant att följa honom i kväll och jag är säker på att det kommer att gå bra, säger han till Sportbladet.

”Är redo för NHL..."

Och gör Fasth ett bra VM tror Persson att det mycket väl kan bli NHL-spel till hösten för 28-åringen.

– Tyvärr, för oss, är det mycket som talar för det. Men det skulle såklart vara jättekul för Viktor och jag unnar honom all framgång. Han är redo för NHL och skulle göra jättebra ifrån sig där också, säger han.

Enligt uppgifter till Sportbladet jagas Fasth av fem klubbar i världens bästa liga, varav Tampa Bay Lightning och New York Rangers är två av dem.

”Vill ha envägskontrakt”

– Ska han över vill han ha ett envägskontrakt och känna att han har en realistisk chans att kunna konkurrera om förstaspaden direkt. Det är vad han har sagt till mig i alla fall, säger Persson.

Hur agerar AIK om Fasth sticker?

– Ja, det får vi ta då. Just nu har han kontrakt och vår utgångspunkt är att han stannar – men det är klart att det finns en plan B. Vi tog in Markus Svensson här för någon vecka sedan och han har gett ett jättegott intryck så här långt. Han har den där karaktären – träningsviljan och vinnarskallen – som Fasth och ska bli väldigt intressant att jobba med. Han kan bli riktigt, riktigt bra.

En ny Fasth?

– Ja, det finns faktiskt ganska många likheter. Jag tror mycket på Markus.

ARTIKELN HANDLAR OM