– Kan inte spela ”Sverigehockey”

HOCKEY

KOSICE. Två nya kassar – nu leder Patrik Berglund VM:s målliga med fyra mål.

Kedjan ihop med Martin Thörnberg och Magnus Pääjärvi var lysande mot USA.

– Vi kan inte spela så mycket ”Sverigehockey” med att passa runt och att det ska se bra ut. Vi måste ta pucken till mål. Returer, det är där man gör målen, säger han.

Patrik Berglunds senaste VM i Bern för två år sedan slutade i fiasko. Han placerades av dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson som ytterforward i fjärdekedjan och kom inte alls till sin rätt.

Men under Pär Mårts ledning gör Berglund succé som center i förstakedjan.

Två mål i premiären mot Norge följdes i kväll upp av två nya mål mot USA, vilket gör att han går upp i ledning i VM:s målliga.

– Det är alltid lika roligt att göra mål, säger han.

– På första jobbade Thörnberg till sig pucken. Jag kom in från bänken och kom perfekt i slottet och nöp till direkt. På andra målet skrek jag på Thörnberg som la in pucken mot kassen, jag petade in returen.

Vad fungerade bra i dag som inte fungerat tidigare?

– Vi spelade oss förbi motståndarna, tog in pucken lätt och sköt mycket puckar med trafik framför kassen. Det är så vi måste spela. Vi kan inte spela så mycket ”Sverigehockey” med att passa runt och att det ska se bra ut. Vi måste ta pucken till mål, returer det är där man gör målen.

Martin Thörnberg hyllar samarbetet:

– ”Bulan” är en stor stark spelare som ska driva pucken medan jag och Mange ska ha bra fart på kanterna. Vi passar bra ihop, säger Thörnberg som svarade för två assists.

– Jag har blivit framspelare i stället. Jag får ta det jobbet, hehe.

ARTIKELN HANDLAR OM