Hemliga OS-listan

De har chansen – 20 svenskar i Europa aktuella för OS-spel

1 av 4 | Foto: Jimmy Wixtröm
Martin Thörnberg, Johan Harju och Linus Omark är alla med på Bengt-Åkes OS-lista och har chans till spel i Vancouver.
HOCKEY

Klassiska you tube-mål, VM-debut och kontrakt med KHL.

Det snurrar snabbt för Linus Omark, 22, som nu är uttagen i en första och preliminär OS-trupp.

– Eftersom han är med i truppen har han möjligheten fortfarande, säger Bengt-Åke Gustafsson, förbundskapten för Tre Kronor.

I slutet av juli hade de svenska NHL-proffsen en upptaktsträff inför OS. Den hölls i Göteborg och NHL-proffsen fick träffa media och även ha lite samkväm i form av golf.

De fick prova OS-kläder, bli fotograferade och lämna en passkopia för att Sveriges Olympiska Kommitté ska kunna ackreditera spelarna inför OS.

”Måste anmäla nu”

Den sista augusti är det dags för spelarna utanför NHL att träffas i Stockholm för samma procedur och dagordning som NHL-spelarna hade i Göteborg. SOK har fått en lista från Bengt-Åke Gustafsson med namn på spelare som kan hamna i den slutgiltiga OS-truppen.

Nu kan Sportbladet avslöja vilka spelare som är kallade till mötet.

Bland annat är doldisen och nye Färjestad-spelaren Johan Andersson med i jättetruppen som ska ackrediteras. Liksom Brynäs unga målvaktstalang Jacob Markström och före detta Luleås-duon Linus Omark och Johan Harju.

– De elitseriespelare jag inte tar ut nu har inte chansen att komma med till OS. Så är reglerna. Vi måste anmäla spelarna redan nu, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Största delen från NHL

Totalt omfattar Bengt-Åke Gustafssons trupp 60-70 spelare. Den största delen av ackrediterings-truppen utgörs av svenska spelare i Nordamerika.

Men även en liten grupp av spelare från elitserien och KHL har alltså också chansen.

Som Linus Omark.

– Jag vet att jag är med på listan och det är självfallet roligt. Just nu tror jag inte att jag är aktuell, Men gör jag en bra säsong så kanske, säger Linus Omark.

”Är över förväntan”

Omark har spelat tre träningsmatcher med Dynamo Moskva och gjort tre poäng. Bland annat ett omtalat straff-mål där Omark grundlurade den schweiziska målvakten.

– Allt är över förväntan i Dynamo. Det är bättre i Ryssland och i laget än jag hade kunnat föreställa mig, säger Omark.

ARTIKELN HANDLAR OM