Forsberg: Det var ingen jättehöjdare

Peter Forsberg har gjort comeback i Tre Kronor

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Peter Forsberg blev poänglös.
HOCKEY

Minns ni OS-finalen för snart fyra år sedan?

Klart ni gör.

Peter Forsberg var magisk – och det slutade med guld.

I kväll gjorde ”Foppa” comeback i Tre Kronor i Karjala Cup.

– Jag var nervös, det kändes sådär, säger Forsberg, 36, i SVT efter 4–3-segern mot Tjeckien.

Sverige vann mötet med Tjeckien i Karjala Cup med 4–3.

Den kollektiva insatsen var dock av sekundär betydelse – de flestas ögon var riktade mot en enskild spelare: Peter ”Foppa” Forsberg, som gjorde sina första minuter på is i Tre Kronor sedan OS-finalen 2006.

Forsberg poänglös

I sitt första byte fick Peter Forsberg möta publikens jubel. Men han fick lämna planen poänglös. Speltiden stannade vid 14 minuter.

Så här säger SVT:s expert Mikael Renberg efter slutsignalen:

– Jag hade inte så höga förväntningar på Peter. Men har gör det helt okej och jag ser fram emot nästa match. När han får komma igång med träning och matchande ordentligt så kommer det att se bättre ut. Han kan vara i kanonform till OS i februari.

Den här gången funkade det i Karjala Cup

Sist Peter Forsberg, som länge haft problem med sin fotskada, försökte sig på spel i Tre Kronor var i just Karjala Cup för två år sedan. Då klev han av efter en träning med smärtor i foten – ansiktet skvallrade om en avslutad karriär. Men han reste sig och dagens insats var ett klart steg framåt.

– Det var ingen jättehöjdare i dag, jag vill vara positiv men det är svårt. Vi får hoppas att det kommer gå bättre och bättre, säger ”Foppa”.

Foppa: Drömmen är NHL

På lördag möter Sverige Ryssland i nästa match i Karjala Cup.

– Därför vill jag vänta lite med analysen, men det gick väl okej i dag och det kändes som vanligt i foten, säger Peter Forsberg som också har klart för sig var han vill spela om foten håller:

– Drömmen är NHL, men jag måste också vara ärlig mot mig själv. Är jag inte tillräckligt bra är det ingen idé att jag spelar någonstans, säger ”Foppa”.

FAKTA

MATCHFAKTA

Sverige–Tjeckien 4–3 (1–1, 3–0, 0–2) (i Jönköping)

Första perioden: 0–1 (4.14) Jaroslav Bednar (Roman Cervenka, Ondrej Nemec), 1–1 (11.13) Niklas Nordgren (Marcus Nilson, Christian Berglund).

Andra perioden: 2–1 (5.35) Marcus Nilson (Magnus Johansson, Stefan Liv) spel fem mot fyra, 3–1 (8.06) Mattias Weinhandl (Johan Davidsson, Martin Thörnberg, 4–1 (8.59) Daniel Widing (Linus Omark)

Tredje perioden: 4–2 (1.24) Jaroslav Bednar (Roman Cervenka), 4–3 (16.59) Marek Kvapil (Petr Hubacek, Josef Vasicek).

Skott: 23–32 (9–8, 9–11, 5–13).

Utv, Sverige: 3x2. Tjeckien: 3x2.

Domare: Vjatjeslav Buljanov, Ryssland, och Rafael Kadyrov, do.