Så bra är Foppa just nu

Ros: Storheten finns där än – tempot saknas

HOCKEY

HELSINGFORS. Hur bra är Peter Forsberg i november 2009, just efter sin 100:e landskamp?

Ok, inte mer.

Just nu tillför han inte mycket i en toppkedja i NHL.

Foto: Bildbyrån
Peter Forsberg har i helgen gjort sina första landskamper sen OS-finalen 2006. Han har stundtals visat prov på sin magi men har fort­farande en bra bit kvar till toppen, säger Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros.

Peter Forsberg har stora förväntningar på sig. Trots att han nu är i Finland håller publiken andan och väntar sig stordåd varje gång han har pucken. Och om Forsberg åker och byter utan att ha rört pucken blir effekten att man tycker att Forsberg är slut, typ.

VM-klass

Forsberg har gått från att ha ­varit hockeypensionär till att spela ishockey på Tre Kronor-nivå. Och då är det inte saggig Tre Kronor-nivå 2003, utan de lag som är med nu i Karjala Tournament är näst intill av VM-klass.

Det som saknas hos Forsberg är farten och matchtempot. Han ser lite orörlig och seg ut på isen. Den så viktiga farten och tempoökningen när han har pucken finns inte just nu.

Nu får han kämpa oerhört för att kunna vinna pucken och tvingas att lura motståndarna med enbart smartness och det är riktigt svårt, även för Forsberg.

Storheten syns

Måste också säga att Forsbergs storhet fortfarande syns.

Tänker på framspelningen till Niklas Nordgren i den andra perioden. I full fart väntar Forsberg in backen, som stöter fram. Mycket snabbt levererar Forsberg pucken perfekt till Nordgren, som får ett friläge snett från sidan mot den ryska målvakten. Den passningen som Forsberg levererade klarar inte många ishockeyspelare av att slå.

FAKTA

Stjärnans status just nu

Speluppfattning

?Det är på gränsen till en femma. Men Forsberg är rostig och har inte utnyttjat speluppfattningen så mycket sista åren. Men vid flera tillfällen under Karjala Tournament har han skickat pucken över flera klubbar till ”rena” lagkamrater. Klarar man det har man bra speluppfattning.

Snabbet – hjärna/klubba

Finns ingen som är så snabb i tanken som Forsberg. Det går otroligt fort från tanke till handling. Även om supertekniska och snabba ryssar står för motståndet är Forsberg överlägsen i det så viktiga samarbetet mellan hjärna och klubba.

Hjärta

?Håller man just nu på med sin sjätte comeback har man ett fantastiskt hjärta för ­ishockeyn. Ta bara efter värmningen inför Tre Kronor–Tjeckien i torsdags. Vem var svettigast av Tre Kronor-spelarna? Peter Forsberg. Har ett stort hockeyhjärta.

Uthållighet

Hänger med riktigt bra faktiskt, även i slutet av bytena. Har kört mycket V02-träning i somras och den har han nytta av nu. Hade ett 90-sekundersbyte i går och fixade det okej.

Fysik

?Har inte samma råstyrka som tidigare när han kunde göra offensiva tacklingar och hålla bort 110-kilosbjässar i sarghörnen. Men uppgifter från Örnsköldsvik säger att Forsberg har bra värden, bland de bästa i Modo.

Skott

Forsberg har aldrig haft ett Ovetjkin-skott, eller Bret Hull-skott om man hellre vill. Forsberg föredrar att vänta ut en målvakt och placera en handledare. I går mot Ryssland hade Forsberg ett skott-läge, men under tiden som Forsberg planerade och förberedde för ett hederligt slagskott hann ryssarna komma i vägen och stoppa skottet

Skridskoåkning

?Hyfsat snabb i vändningar och har balansen som varit Forsbergs ­stora signum. Men mellan de båda blålinjerna går det inte snabbt för Forsberg. Skridskoåkningen måste bli bättre för att Forsberg ska kunna spela på toppnivå.