New Kids on the Block ska greja ny OS-succé

HOCKEY

En ny generation svenska backar stormar fram i NHL.

OS-turneringen i Vancouver kan för svensk del handla om New Kids on the block.

– Det är roligt att så många unga har klivit fram och det betyder att det är hård konkurrens om platserna, säger Vancouvers Alexander Edler – en av många OS-sugna blågula försvarsspelare.

Alexander Edler.

När förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson presenterar OS-truppen den 27 december kan det bli så att bara två backar finns kvar sedan OS-finalen mot Finland i Turin.

Detroitduon Nicklas Lidström och Niklas Kronwall.

Bakom dem poppar de nya svenska backarna upp.

Kvartetten Alexander Edler, 23, Tobias Enström, 25, Anton Strålman, 23 och Nicklas Grossman, 24, har alla VM-meriter. Men det finns ännu fler. Jonathan Ericsson, 25, Victor Hedman, 18, och Niklas Hjalmarsson, 22, finns också bland OS-kandidaterna.

– Det är roligt att det är så många unga som kan ta över i nästa generation. Spelare som Jonathan Ericsson, Enström och Strålman har varit duktiga och allihopa viktiga för sina lag, säger Edler.

OS en dröm

Det är samma sak med honom själv. Alexander Edler gör sin tredje hela säsong efter att ha debuterat våren 2007 och är poängbäste back i Vancouver hittills med 19 poäng, 2 mål och 17 assist, på 30 matcher.

– Starten på säsongen var upp och ned, men de senaste veckorna har varit bättre, säger han.

Att få spela OS i sin hemstad är ett stort mål för Edler.

– Absolut. Det skulle vara hur stort som helst. Jag tror jag har en bra chans om jag fortsätter att spela bra, säger han.

Även Atlantas Tobias Enström (3 mål–17 assist–20 poäng) och Columbusbacken Anton Strålman (4–12–16) är poängbäst i sina lag och har en viktig roll. Edler, Enström och Strålman hotar dessutom att peta ned Nicklas Lidström från poängtronen i NHL när det gäller svenska backar. Lidström har varit poängbäst tolv av de 13 senaste säsongerna och fyra år i rad sedan Dick Tärnström stack emellan 2003-04.

Gillar liten rink

En defensiv specialist som Nicklas Grossman är också med i OS-diskussionen. Han var dessutom med och tog VM-brons i Schweiz i våras.

– Det var en kanonerfarenhet. Personligen gick det väl inte så bra som jag hade hoppats, men det var första turneringen. Skulle jag komma med så är det en jättebonus.

Passar du bättre på liten rink?

– Jag känner mig mer komfortabel på liten. Jag har varit här i så pass många år nu så jag har blivit van. Sedan har jag lite annorlunda spelstil mot många andra svenska backar, jag är lite större och spelar mer fysiskt, säger Grossman.

Ett av många nya blågula backstjärnor i NHL.

FAKTA

SÅ GÅR SVENSKARNA I NHL

Poäng:

1) Tobias Enström, Atlanta, 27 matcher–3 mål–17 assist–20 poäng.

2) Alexander Edler, Vancouver, 30–2–17–19.

3) Anton Strålman, Columbus, 27–4–12–16.

4) Niklas Kronwall, Detroit, 21–5–8–13.

5) Nicklas Lidström, do, 29–1–10–11.

6) Jonathan Ericsson, do, 27–3–7–10.

7) Victor Hedman, Tampa Bay, 28–1–7–8.

Istid:

1) Lidström 24.48 i snitt per match.

2) Mattias Öhlund, Tampa Bay, 23.57.

3) Kim Johnsson, Minnesota, 23.50.

Plus/minus:

1) Enström +10.

2) Niklas Hjalmarsson, Chicago, +9.

3) Henrik Tallinder, Buffalo, +8.

Tacklingar:

1) Douglas Murray, San Jose, 86/30 matcher.

2) Niclas Wallin, Carolina, 74/28.

3) Nicklas Grossman, Dallas, 49/28.

Källa: TT.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM