Leif Boork kräver ”Bengans” avgång

Bengt-Åke Gustafsson beskylls för att sakna en spelidé: Du är ute på tunn is

Foto: Canal Plus
HOCKEY

Här brakar experten och förre förbundskaptenen Leif Boork, 60, ihop med nuvarande förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, 51.

Boork krävde Gustafssons avgång – och beskyllde honom för att sakna en spelidé.

– Du är ute på tunn is, replikerade Gustafsson till Boork.

Det var under ”Boorks minut” i Canal plus som experten Leif Boork – själv förbundskapten 1984-85 – gick hårt åt Bengt-Åke Gustafsson:

– Svensk ishockey står inför ett val i förbundskaptensfrågan och jag tycker att man ska byta förbundskapten. Jag saknar en pedagog, en utbildare, en visionär, en person med en klar spelidé. Jag tycker att vi ska leta efter en sådan och jag har mitt namn klar – Pelle Mårts. Jag har respekt för Bengt-Åkes karriär, men Bengt-Åke har ett sorglöst ledarskap där han säger att han lämnar över ansvaret till spelarna.

Het ordväxling

Boork fortsatte:

– Det handlar inte bara om att ha en spelidé när man har laget i en kort stund utan också att sätta avtryck i hockey-Sverige och sprida en filosofi till övriga elitlag och elittränare.

Gustafsson, som fanns bredvid Boork och hörde alltihop, kontrade:

– Så vi ska spela likadan hockey i alla klubbar?

Boork:

– Nej, men att du presenterar din spelidé på till exempel kurser och russinläger. Men jag har inte klart för mig vilken din spelfilosofi är. Jag lyssnade på en intervju där du fick frågan vilken din ledarfilosofi var. Din reaktion var ”oj då”. Det är lite beskrivande... Vi behöver en starkare profilering på förbundskaptenssidan och det är därför vi ska byta.

”Saknar dagliga verksamheten”

Gustafsson:

– Då ska vi alltså ha samma spelidé genom hela förbundet? Då är det som att jag bestämmer vad J20, J18 och J16 ska göra. Det blir lite fel, Leif. Varje tränare måste ha sin egen filosofi och jobba med den. Du är ute på tunn is.

Gustafsson berättade även hur hans filosofi ser ut:

– Jag har en klassisk svensk hockeyfilosofi med kontroll och hålla pucken inom laget, men samtidigt välja rätt lägen att gå offensivt.

Och på frågan om sin framtid som svensk förbundskapten svarade han:

– Ger de mig äran och möjligheten att jobba med så här bra spelare är det sanslöst roligt varje gång. Men samtidigt saknar jag den dagliga verksamheten.

ARTIKELN HANDLAR OM