– Tre Kronor är uteslutet

Tränarna på förbundets lista nobbar landslaget

1 av 5
Pär Mårts Gör nu: Förbundskapten för juniorlandslaget.Kontrakt: 2010. Procentchans: 35 procent.Kommentar: Inga problem för förbundet att lösa. Har lyckats bra med ”småkronorna”. Populär hos de flesta.
HOCKEY

Svenska Ishockeyförbundet har tagit fram fem kandidater som framtida förbundskaptener.

Men jakten kan bli tung.

Tre av dem sitter på gällande kontrakt och är inte intresserade av att bryta det.

Sportbladet avslöjade förra veckan att det Svenska Ishockeyförbundet har varit i kontrakt med tre tränare för att undersöka deras kontraktssituationer, för att se om de har möjlighet att bli förbundskaptener efter att Bengt-Åke Gustafssons kontrakt går ut.

Men möjligheterna för förbundet att anställa någon av dessa ser små ut.

Dels har alla tre kontrakt som gäller även över nästa säsong, och dels sitter både Anders Eldebrink och Kenta Johansson, enligt Sportbladets uppgifter, på dyrare kontrakt än vad Svenska Ishockeyförbundet har möjlighet att erbjuda.

Svagt intresse

Dessutom är ingen av dem intresserade av att bryta sina nuvarande kontrakt för att ta över Tre Kronor.

– Har jag skrivit ett avtal så har jag skrivit på ett avtal. Jag har för avsikt att fullfölja det, säger HV71:s Janne Karlsson, som har två år kvar på sitt nuvarande kontrakt.

Så det är uteslutet att du bryter det och tar över Sverige?

– Det är uteslutet.

Klotens Anders Eldebrink ger ett liknande svar.

– Jag har mitt kontrakt och vill fullfölja det. Jag vill avsluta det jag har påbörjat här, jag vill försöka ta oss till slutspel i år och fortsätta utvecklingen nästa år, säger han, men betonar att han inte har tackat nej till landslaget.

– Det enda som har hänt är att de har kollat hur mitt kontrakt ser ut, några fler frågor har jag inte fått.

Den tredje personen som förbundet har varit i kontrakt med, Luganos Kent Johansson, gick inte att nå i?går. Men förra söndagen sa han så här till Sportbladet:

– Visst är det smickrande med förbundets intresse. Men jag har kontrakt ett år till med Lugano och det gör saken lite svårare. Jag har ingen väg ut i kontraktet.

”Jobba för att lösa”

Han lämnade dock en liten öppning.

– Men man vet aldrig vad som kan hända.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund säger dock att det faktum att kandidaterna sitter på gällande kontrakt inte ska stoppa förbundet från att fokusera på någon av dem.

– Om vi känner att vi vill ha någon som sitter på ett kontrakt och den personen är intresserad av att komma till oss kommer vi att jobba för att lösa den situationen, säger han.

Även juniorlandslagets förbundskapten Pär Mårts och den nuvarande kaptenen för Tre Kronor, Bengt-Åke Gustafsson, är aktuella för att leda Tre Kronor i framtiden.