Tre Kronor sist – igen

HOCKEY

Misslyckande – igen.

Förlust med 4–3 mot Finland, efter straffläggning, betyder att Tre Kronor slutade sist i Channel One Cup.

I säsongens tre Euro Hockey Tour-turneringar har Sverige slutat sist två gånger och näst sist en gång.

– Jag tycker vi gör en fullt godkänd match och en fullt godkänd turnering, säger Mats Näslund, Team Manager.

Ryssland besegrade tidigare på söndagen Tjeckien med 4–3 efter straffläggning, vilket innebar att Sveriges chans att ta hem turneringen var borta redan inför mötet med Finland.

Nu gällde det att slåss för äran – och för att inte komma sist.

Tre Kronor har som bekant haft en tung säsong i Euro Hockey Tour och inför turneringen i Ryssland slutat sist i Czech Hockey Games och näst sist i Karjala cup.

Svängig match

Mot Finland – som vunnit med 7–0 och 8–3 i de två tidigare mötena den här säsongen – började det annars bra när Magnus Johansson satte 1–0 efter fint förarbete av Linus Omark. Jukka Hentunen kvitterade, men bara 13 sekunder senare styrde Niklas Persson in 2–1 på Daniel Josefssons skott.

Ett psykologiskt tungt mål för Finland, som dock vägrade ge upp. Ville Peltonen slog in kvitteringen på volley – och med knappt åtta minuter kvar av tredje perioden forcerade Peltonen även in 3–2.

Efter 15.15 stötte Daniel Tjärnqvist in 3–3 på passning från Niklas Persson, men närmare än så kom inte Tre Kronor under ordinarie tid och förlängning.

Finland turneringssegrare

En bonuspoäng för Sverige i straffläggningen hade betytt att Tjeckien kommit sist i stället. Men Jarkko Immonen satte båda sina straffar och Magnus Johansson, som satte en, missade sin avgörande.

Finland tog hem Channel One Cup. Sverige slutade sist och har bara tagit en seger under ordinarie tid i Euro Hockey Tour.

– Det har varit en tajt turnering där alla matcher har varit uddamålssegrar för något lag. Klart att vi hellre hade varit på den andra sidan och vunnit de två matcher vi förlorade med uddamålet. Men ibland går det emot och vi har inte haft det där riktiga flytet under en längre tid nu, säger Bengt-Åke Gustafsson till Sportbladet.

– Jag tycker ändå att alla spelare har visat en bra arbetsmoral. I den här turneringen är vi med och slåss i alla tre matcher och då känner man sig mycket bättre till mods.

Mats Näslund säger i ett pressmeddelande:

– Jag tycker vi gör en fullt godkänd match och en fullt godkänd turnering. Vi vek inte ned oss som vi gjort tidigare mot Finland under de två tidigare matcherna i höst.

FAKTA

Finland–Sverige 4–3 e str (0–1, 2–1, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (11.58) Magnus Johansson (Linus Omark).

Andra perioden: 1–1 (11.47) Jukka Hentunen (Ville Peltonen) spel fem mot fyra, 1–2 (12.10) Niklas Persson (Daniel Josefsson), 2–2 (17.41) Ville Peltonen (Juuso Hietanen).

Tredje perioden: 3–2 (12.04) Ville Peltonen (Jukka Hentunen), 3–3 (15.16) Daniel Tjärnqvist (Niklas Persson).

Straffar: Jarkko Immonen 4–3.

Skott: 31–15 (7–5, 8–1, 12–7, 4–2).

Utv, Finland: 3x2. Sverige: 4x2.

Domare: Vjatjeslav Bulanov, Ryssland.

Publik: 2 000.