Tre kronor tar hjälp av psykolog

Följer med från juniorkronorna

Foto: HV71
HOCKEY

Bengt-Åke Gustafsson har ratat mental rådgivning i Tre Kronor.

Men med Pär Mårts som förbundskapten blir det annorlunda.

– Ja, jag följer med. Vi är ett team, säger psykologen Pär Pettersson, som hjälpt Juniorkronorna i tre år.

Pär Mårts och Pär Petterssons samarbete sträcker sig sju år tillbaka i tiden.

– Pelle jobbade på Ica på den tiden och jag utbildade chefer på Ica, vilket jag gör fortfarande. Pelle var en av kursledarna när jag höll en heldagsutbildning och efteråt kom han fram och sa att jag hade gett honom en massa svar på frågor han haft. Någon månad senare träffades vi igen och då hade han skrivit på för HV71 och frågade om jag ville hänga med, säger Pettersson, som varit kvar i HV sedan dess.

Psykolog behövs

Mårts har tagit hjälp av Pettersson under sin tid som förbundskapten för Juniorkronorna. Och när Mårts den 1 juni tillträder som förbundskapten för Tre Kronor tar han med sig Pettersson dit.

– Det är en allmän hållning inom ishockeyn, att man inte behöver en psykolog, och där kan nog Pelle Mårts få det lite tufft framöver. Pelle och jag pratar alltid om jaget, laget och uppdraget, att det är lika viktigt att man fokuserar på jaget som laget. I svensk hockey har man ett synsätt att laget alltid kommer före jaget, men vi anser att jaget och laget är lika viktigt.

”Gnisslas en del”

Enligt Pettersson finns det inom svensk ishockey mycket att göra gällande den mentala biten.

– Pelle och jag kommer att öppna dörren för ett ytterligare komplement till hockeyvärlden. Det kommer säkert att gnisslas en del, men det får vi ta. Psykologin är en lika viktig del som teknik, taktik, träning och så vidare. Tankens kraft är tung.