Mårts krav: En superstab

”Drömmen är att bli världsledande i ishockey”

HOCKEY

VÄSTERÅS. En rekordstor stab omger Pär Mårts som förbundskapten.

Det var det okända kravet för att han skulle ta jobbet.

– Jag ville att vi skulle bli ett större gäng innan jag tackade ja. Bengt-Åke var lite ensam, säger Mårts.

För Sportbladet berättar han om planerna för Tre Kronor, synen på Bengt-Åke Gustavsson och om känslan att aldrig vara nöjd.

Ett av Sveriges mest folkkära landslag går in i en ny fas. Bengt-Åke Gustafsson har lämnat Tre Kronor-skutan och ersatts av Småkronornas succétränare Pär Mårts, tidigare i Västerås, AIK och HV71.

Gav eko

Mårts energiska och kaxiga hockeystil i J20-landslaget gav eko i Hockeysverige och nu ska stilen överföras till seniorlandslaget.

– Faktum är att vi alla, även i J16, J18, J20 och damkronorna ska spela samma hockey som Tre Kronor. Det är för att steget till nästa lag inte ska bli för stort. Vi har ett stort och väldigt detaljerat dokument som innehåller taktiska riktlinjer där vi ska spela med fart, ha puckkontroll och så vidare. Vi ska försöka ta kommandot i varje match. En sådan inställning har vi haft i J20 och jag är inte ett dugg orolig att det inte ska fungera med seniorer. Det är mitt spel, att vara väldigt offensiv, säger Mårts.

”Bengt-Åke var ensam”

Den nya staben är rekordstor och innehåller allt från en psykologisk coach till målvaktstränare och videocoach. Och att staben skulle genomgå en ordentlig ansiktslyftning var ett krav från Mårts innan han tackade ja till Tre Kronor. Hans närmaste kollegor blir assisterande tränaren Peter Sundström, general managern Johan Garpenlöv och målvaktstränaren Stefan Ladhe.

– Jag ville att vi skulle bli ett större gäng innan jag tackade ja. Jag tycker att Bengt-Åke var lite ensam och det här jobbet orkar man inte på egen hand.

Tommy Boustedt (landslagschef) ville ha samma stuk på Tre Kronor som vi hade i J20 så då var det naturligt att Peter och Stefan följde med.

Jag har hört att du har en extrem vinnarskalle.

– Ja, lite så kanske det är. Jag minns när vi vann guld med HV71. Man är ju dum i huvudet, men direkt efter finalen så tänkte jag på försäsongen. Felet med mig är att jag ständigt strävar framåt och tittar aldrig i backspegeln. Gamla minnen är det värsta jag vet.

Kontrakt på tre år

Är det verkligen hälsosamt? Du kanske borde ta hjälp av Tre Kronors psykologiska tränare Pär Pettersson?

– (skratt) Ja, jag jobbar faktiskt mycket med det.

Vad tycker du om din företrädare?

– Jag gillar Bengt-Åke. Det är en härlig kille som det är lätt att ha kontakt med. Han fick spelarna att alltid lyckas på slutet och han har en sund inställning till hockey där han ville ha spel och rörelse. Han lyckades bra men han var ensam och det var den stora svårigheten för honom.

Du har skrivit på ett treårskontrakt. Varför skrev ni inte över OS?

– Ja, det undrar jag också. Jag ville skriva över fyra år men de tyckte tre år var lagom. Jag tycker att det hade varit roligt att redan nu ha ett OS att se framemot men det går alltid att förlänga kontraktet.

Är du rädd för att misslyckas? Du har ju ändå det mest hedersvärda hockeyuppdraget i Sverige.

– Nej. Jag känner stort ansvar och är beredd för det här jobbet. Men jag har aldrig varit rädd för sådana saker utan jag siktar alltid jävligt högt. Skulle vi inte lyckas får vi ta det då. Men skulle jag gå och vara ängslig innan skulle jag inte kunna ge hundra procent. Om man bestämmer sig för en sak så tror jag att man lyckas med det, säger Mårts och lägger till:

– Men min dröm är att Sverige ska bli världsledande inom hockeyn.

FAKTA

GRUPPEN RUNT TRE KRONOR:

Pär Mårts, förbundskapten

Peter Sundström, assisterande tränare

Johan Garpenlöv, general manager

Stefan Ladhe, målvaktstränare

Roger Rönnberg, J20-tränare och scout

Rikard Grönberg, J18-tränare och scout

Fredrik Lindgren, videocoach

Mattias Ahlstrand, fystränare

Thomas Karlsson, fystränare

Pär Pettersson, psykologisk tränare

FÖRETRÄDAREN BENGT-ÅKE I BLÅSVÄDER:

I OS 2006 anklagades Bengt-Åke för att ha genomfört en läggmatch mot Slovakien. Inför matchen sa han saker som att de inte skulle lägga för mycket energi på den matchen eftersom de redan var klara för avancemang. Han sa även att Schweiz, som de skulle få möta vid en förlust, var en drömmotståndare i kvarten. Efter att Tre Kronor förlorat matchen med 3–0 höjdes många röster som sa läggmatch.

Gustafsson dementerade dock det och sa att han hade blivit missförstånd och att det enda han menade var att Schweiz var en betydligt enklare motståndare än Kanada eller Tjeckien som de ställts emot om de hade vunnit.

Inför Karjala Cup 2008 hamnade förbundskapten Gustafsson i bråk med elitserieklubbarna efter att HV?71 förbjudit Johan Davidsson och Martin Thörnberg från att delta i turneringen. Precis efter laguttagningen sa Bengt-Åke att ha hade en bra dialog med klubbarna och att de hade en stor förståelse.

Men strax efter det kom beskedet att HV med stöd från svenska hockeyligan stoppade sina spelare på grund av det tuffa spelschemat och fokuset klubben hade på Champions Hockey Leauge.

Gustafssons svar på detta var:

– Man kanske ska be dem (hockeyligan) ta ut landslaget.

2009 kritiseras Bengt-Åke hårt av Nicklas Wikegård för att han har för dålig kontakt med sina spelare. Det uppstår en dispyt mot dem båda i SVT:s Hockeykväll. Även Leif Boork har vid ett flertal tillfällen kritiserat Gustafsson som har sagt.

– Boork smyger runt hela tiden och vågar inte ens komma i närheten av mig.

När Bengt-Åke presenterade sin OS-trupp till Vancouver höjdes många ögonbryn. Med i truppen var skadedrabbade Fredrik Modin, medan Mikael Samuelsson saknades. Något som många hade svårt att förstå, inte minst Samuelsson själv.

– De kan dra åt helvete, sa han i en tv-intervju om laguttagningen.

När Bengt-Åke senare under året ville ha med Samuelsson till VM fick han ett nej direkt från Vancouverspelaren, som skyllde på skador.

Under Bengt-Åkes sista mästerskap som förbundskapten, VM i Tyskland, fick han mycket kritik efter att ha tagit en sen timeout i matchen mot Tjeckien. Något som många tyckte var orsaken att Tjeckien kunde kvittera och sedan vinna i förlängningen.

Som svar på kritikerna tog Gustafsson en timeout även i bronsmatchen mot Tyskland – med 0,7 sekunder kvar av matchen och 3–1-ledning för Sverige.

Sammanställning: Lena Sundqvist