Sms ska ge fler NHL-proffs i VM

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Pär Mårts.
HOCKEY

Nu har Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts satt igång sitt "öka-proffsens-intresse-för-ishockey-VM-projekt".

Metod: sms, mejl och dvd.

På onsdagen samlade Pär Mårts ett trettiotal NHL-spelare, däribland Niklas Kronwall, Douglas Murray och Jonas Gustavsson, för att presentera sig själv, sina medarbetare och Tre Kronors spelidé. Mårts, som tidigare var förbundskapten för juniorlandslaget, vill att landslagsspelare vet vad som gäller i Tre Kronor. Alla proffs har därför fått med sig en dvd som visar hur man agerar defensivt, i numerärt överläge, vid tekningar och så vidare.

Mötet gick också ut på att i framtiden undvika en situation där en majoritet av proffsen i Nordamerika tackar nej till VM trots att de är tillgängliga för spel. Kulmen nåddes i våras då över trettio spelare tackade nej till Bengt-Åke Gustafsson i hans sista VM som förbundskapten, däribland 17 NHL-stjärnor som var med i OS i Vancouver.

– Det gäller att sätta sig in i spelarnas situation. Att förstå att de är lediga en enda dag under hela säsongen, på juldagen, och att de är slitna efter en lång säsong, säger Mårts.

I onsdagens program ingick bland annat ett grupparbete där spelarna fick svara på vad de behöver för att ställa upp i VM i framtiden.

Vill träffa alla proffs

TT: Vad har spelarna på önskelistan?

– Det vill jag inte berätta. Det är privat, säger Mårts.

Flera av de NHL-spelare som inte kunde närvara på mötet, däribland Henrik Zetterberg och Daniel och Henrik Sedin, har Pär Mårts redan träffat och ambitionen är att träffa samtliga proffs före säsongsstarten. Mårts har också samlat på sig telefonnummer och mejladresser i mängder för att underlätta kommunikationen mellan förbundet och proffsen, vilket blir en av Johan Garpenlövs (ny general manager) huvuduppgifter.

– Jag, Peter Sundström (assisterande förbundskapten) och Johan Garpenlöv kommer också att hälsa på spelare i Finland och Ryssland. Jag tror att Bengt-Åke var lite för ensam och jag kände att jag behövde en större stab. Kontinuerlig kommunikation är väldigt viktigt för att få fler spelare att ställa upp i VM.

Mattias Danielsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM