Så styr de Sverige

Tre röster i båset – då lyfte Tre Kronor: ”Kunde prata med spelarna ännu mer”

Foto: PONTUS ORRE OCH BILDBYRÅN
KROSSADE TJECKIEN Tre Kronor imponerade och vann med hela 6–1 mot Tjeckien i inledningsmatchen av LG Games. I båset hade Pär Mårts hjälp av två assisterande coacher.
HOCKEY

Ytterligare en röst i båset – och succé direkt.

Med tre coacher körde Tre Kronor över Tjeckien.

– Jag fick mer tid för spelarna och kunde prata ännu mer med dem, säger förbundskapten Pär Mårts.

Tre Kronor fick bästa tänkbara start på LG Hockey Games sedan Tjeckien enkelt besegrats med 6–1. Nu räcker det med tre poäng mot Ryssland på lördag för att säkra säsongens första turneringsseger.

För Pär Mårts är LG Games den första turneringen där han enbart kan fokusera på att ha det övergripande ansvaret.

”Det var lite ovant”

Med både Peter Sundström och Jonas Rönnqvist i båset behöver Mårts inte coacha forwards.

– Jag kände mig nästan lite onyttig ett tag. Det var länge sedan det var match och dessutom var vi tre coacher. Klart att det var lite ovant för mig också, säger Mårts.

Och förbundskaptenen var aktivare än tidigare. Han varierade mellan att stå framför och bakom spelarbänken och hade tid med fler individuella samtal med spelarna.

Mårts var försiktigt positiv i sin analys av den nya tränarkonstellationen.

– Det är på väg åt nått håll i alla fall... Vi pratar mycket med varandra och diskuterar, och det kändes som jag fick mer tid för spelarna och kunde prata med dem ännu mer än vad jag har gjort tidigare.

Att det blir tre coacher även i VM är redan bestämt. Däremot är det inte klart vem som kommer att komplettera Mårts och Sundström.

”Han coachar aktivt”

De hetaste spåren är Södertäljes Peter Popovic eller att Luleås Jonas Rönnqvist fortsätter även över VM.

– Vi tar den här turneringen först, sedan får vi se vad som händer i framtiden. Målet är i alla fall att vi ska vara tre även under VM, säger Mårts.

En som hade tät kontakt med nya backcoachen Jonas Rönnqvist var veteranen

David Peterasek.

– Klart det var lite skillnad jämfört med tidigare turneringar, men det här känns bra. Nu är det två ögon till som ser om någonting är snett.

Hur arbetar Rönnqvist?

– Han pratar väldigt mycket med spelarna och är en offensiv coach. Han rullar inte bara på med backparen utan coachar aktivt, säger Petrasek.

FAKTA

TRE KRONORS TRIO I BÅSET

Pär Mårts, Huvudcoach/förbundskapten

Coachade tidigare forwards. Har nu enbart det övergripande ansvaret, och är den som har huvudansvaret för vilka taktiska förändringar som ska göras. Pratar mycket med spelarna och försöker komma med råd till både backar och forwards.

Peter Sundström, assisterande coach

Med bara två coacher var det Sundström som ansvarade för backarna. Nu, när Jonas Rönnqvist har kommit in, har Sundström klivit över och coachar forwards. Huvuduppgiften är att tala om vilka forwards som ska in och även komma med råd om hur anfallarna ska agera på isen.

Jonas Rönnqvist, assisterande coach

Gör debut i Tre Kronor. I Luleå har Rönnqvist den roll som Pär Mårts numera har i Tre Kronor. I landslaget är Rönnqvists huvuduppgift att coacha backarna och det är han som bestämmer vilka backar som ska spela i olika situationer av matchen.

Sammanställning: Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM