”Han ville inte satsa på mig”

Nobbade Bengt-Åke – nu är Petrasek tillbaka i Tre Kronor

Foto: Foto: BILDBYRÅN
redo Devid Petrasek tackade nej till Tre Kronor under Bengt-Åkes två sista år. När Pär Mårts nu tagit över ställer han gärna upp igen. ”Jag sa ja direkt”, säger han till Sportbladet.
HOCKEY

MALMÖ. Backen David Petrasek, 34, sa nej till Bengt-Åke Gustafsson.

Men ja till Pär Mårts.

– Jag sa ja direkt som jag fick höra att Pär Mårts blivit ny förbundskapten, säger han.

Mårts-effekten är redan tydlig i landslaget. Nej, tack har förvandlats till ja, tack. I alla fall i David Petraseks fall.

Den förre HV-backen, nu i vitryska Dynamo Minsk i NHL, sågar förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson och tackade nej varje gång han ringde.

I två års tid.

– Jag kände tidigt under Bengt-Åkes period att han inte ville satsa på mig överhuvudtaget, säger Petrasek.

– Jag fick några chanser i början och tyckte det funkade bra i några turneringar. Men sedan var jag borta, hur bra jag än spelade i klubblaget. Jag tyckte jag gjorde mitt livs slutspel med HV 71 när vi tog SM-guld 2008, men trots det kom jag inte ens med bland tolv backar som Bengt-Åke tog ut inför VM det året.

Charmoffensiv

– Då fick jag nog. Han ville inte satsa på mig och då ville jag inte ta upp en plats för någon annan. Därför blev det nej tack i fortsättningen.

Pär Mårts har ju jobbat hårt med en charmoffensiv mot de svenska spelarna i NHL.

Har han samma framgång som med Petrasek lär det knappast bli några återbud där hellet.

– Jag sa redan förra året när det blev klart att Pär Mårts skulle ta över, att jag aldrig skulle tacka nej om han ville ha mig med i landslaget.

– Så när han ringde var det aldrig någon tvekan.

Märks det någon skillnad mot tidigare i landslaget?

– Ja, jag vet ju hur Mårts tankegångar går. Det går ut på att vinna och förbereda sig så bra som möjligt. Det märktes direkt på första tävlingar, då vi nötte på detaljer som är viktiga i spelet. Jag delar helt hans filosofi att hockey går ut på att vinna och hitta en väg att göra det.

”Offensiv hockey”

Kommer vi få sen en annan hockey i Mårts Tre Kronor?

– Ja, vi kommer att försöka spela en offensiv hockey och skapa målchanser på egen hand. Det är inte den gamla svenska modellen vi kommer att få se i landslaget framöver. Det här kommer att bli något nytt och det känns verkligen roligt att få vara med från start.

Hur har hockeylivet varit i KHL och Dynamo Minsk?

– Långt över förväntan. Det är bara i Stefan Livs blogg som jag fått ta en del stryk. Vi har spelat över förväntan och har en fantastisk hemmapublik. Det brukar vara 15.000 på matcherna. Det som blir lidande är familjesituationen. Jag har inte familjen med mig och det är tufft, men så är det.

Så du kommer hem till HV nästa säsong igen?

– Nej, även om jag skrev på ett ettårskontrakt åkte jag dit för att spela till mig ett nytt. Vill de satsa på mig är jag beredd att stanna ett år till. Jag känner att KHL är hur bra som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM